Linkuri accesibilitate

Pavel Filip, nominalizat la funcția de premier


Pavel Filip
Pavel Filip

Liderii PD și PL au promis că un nou guvern va fi învestit în viitorul apropiat

Președintele Nicolae Timofti l-a însărcinat pe Pavel Filip, ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor cu formarea viitorului guvern.

Decizia a fost salutată de liderii Partidului Democrat, Marian Lupu, și al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care au promis că un nou guvern va fi învestit în viitorul apropiat.

Data limită pentru investirea unui nou guvern este 29 ianuarie după care președintele Nicolae Timofti trebuie să dizolve Parlamentul și să anunțe organizarea de alegeri anticipate.

Joi încă, președintele desemnare un al candidat , pe șeful administrației prezidențiale Ion Păduraru, care însă cu scurt timp în urmă a anunțat că-și retrage candidatura la funcția de premier ceea ce face ca și decretul prezidenţial prin care fusese desemnat să fie „abrogate”.

Candidatura democratului Pavel Filip este susținută de noua majoritate parlamentară formată în jurul Partidului Democrat de 55 de deputați.

Între timp, Partidul Popular European, creat de fostul premier Iurie Leancă , care are trei deputați, a anunțat că „intră în opoziție” și cere alegeri anticipate.

„Consiliul Național al Partidului Popular European din Moldova constată că această clasă politică de la guvernare s-a discreditat, iar alegerile sunt singura modalitate pentru a readuce legitimitatea și legalitatea în capul procesului politic din Republica Moldova”, se arată în comunicatul de presă al partidului.

Pe de altă parte, în România, președintele Comisiei de politică externă de la Camera Deputaților, Laszlo Borbely, consideră că România nu poate influența ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, fiind o problemă pe care moldovenii trebuie să o rezolve singuri. „Putem numai să le ținem pumnii pentru a se debloca această situație” a mai declarant Borbely într-un interviu cu Agerpres.

„Este foarte regretabil ce se întâmplă în Moldova și e o situație din care toată lumea pierde, dar pierde de fapt Moldova, pentru că, deși a existat o majoritate pro-europeană, din păcate, din cauza, din câte văd eu, a unor orgolii personale, a unor calcule de culise, nu s-a reușit să se facă o majoritate pentru a desemna un premier”, a mai declarat președintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaților din Parlamentul român.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG