Linkuri accesibilitate

„Nimeni nu poate şti cum va acţiona şeful statului”


Președintele Nicolae Timofti
Președintele Nicolae Timofti

Opinii de experți, în ajunul deciziei de nominalizare a unui candidat pentru funcția premier propus de noua majoritate parlamentară.

Ce decizie va lua preşedintele Nicolae Timofti după ce PD va desemna, mâine, un candidat la funcţia de premier? Aceasta este principala necunoscută în actuala conjunctură politică, crede analistul Igor Volniţchi, directorul portalului „tribuna.md”:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:58 0:00
Link direct

„La această temă se fac diverse presupuneri. Dintre cele mai neordinare ar fi că preşedintele în semn de protest şi-ar putea prezenta demisia. Se vorbeşte, de asemenea, că în semn de protest preşedintele ar putea înainta un alt candidat decât cel pe care îl va desemna noua majoritate parlamentară care s-a creat. A treia presupunere este că preşedintele va urma decizia Curţii Constituţionale şi va desemna candidatul propus de noua majoritate parlamentară. De aceea cred că cea mai mare necunoscută la această etapă este anume comportamentul preşedintelui nimeni nu poate şti cum va acţiona şeful statului.”

Igor Volnițchi
Igor Volnițchi

Decizia PLDM de a participa sau nu la guvernare este oarecum previzibilă, crede Igor Volniţchi. Or, după ce şapte deputaţi liberal democraţi au anunţat că vor vota pentru instalarea noului cabinet, formațiunea a nimerit într-o situaţie delicată şi nu are spaţiu de manevră:

„Ceilalţi deputaţi din PLDM au nimerit într-o situaţie delicată pentru că şi fără ei acum guvernul poate fi investit. Prin urmare, dacă PLDM avea alte scopuri nu are cum să şi le atingă, pe de o parte. Pe de altă parte, neparticipând la guvernare într-un fel aprofundează acea sciziune care a început în partid şi deschide anumite portiţe pentru liberal-democraţii care acum se află în funcţii de conducere de diferit nivel în cadrul executivului. PLDM probabil ia în calcul şi acest aspect că participând la negocierile privind învestirea unui nou guvern şi ulterior la guvernare şi-ar păstra cât de cât intacte rândurile. De aceea putem aştepta şi nişte decizii ale PLDM mâine.”

Situaţia s-ar putea complica şi destabiliza dacă protestele în susţinerea numirii unui nou guvern care au avut loc astăzi în mai multe oraşe vor continua la Chişinău, miercuri, când este anunţat şi un protest de amploare al Platformei „Demnitate şi Adevăr” spune Igor Volniţchi:

„Nimeni nu poate spune cum se vor comporta două tabere care ar putea eventual, la un moment dat, să ajungă faţă în faţă. Aici ar putea fi o problemă care ar avea şi un caracter de destabilizare.”

Denis Cenusă
Denis Cenusă

Analistul Dionis Cenuşă e de părere că PD este factorul decisiv în actuala conjunctură politică:

„Faptul că ei au reuşit să convingă nu doar foşti comunişti sau pe liberali, dar şi reprezentanţi ai PLDM, înseamnă că PD şi cei care susţin această formaţiune sunt suficient de puternici pentru a face presiuni şi pentru a convinge alţi jucători politici să urmeze planul lor politic. Ceea ce urmează este un joc interesant în a vedea în ce manieră actualele partidele de la guvernare vor încerca să-şi asigure imunitate politică şi să evite alegeri anticipate.”

Pentru ca să-şi legitimeze public acţiunile democraţii au iniţiat protestele în susţinerea numirii guvernului, crede Cenuşă:

„Observăm că protestele capătă o nouă formă. Dacă până acum am avut proteste contra actualei guvernări alcătuite din partide pretins pro-europene, atunci la moment suntem în situaţia când am putea fi martorii pro actualele partide de la guvernare – PD, PL şi transfugii din PCRM. Cel mai degrabă acest lucru va schimba informaţia din spaţiul public. Mass-media controlată de PD îşi vor asigura subiecte noi din protestele organizate de PD, care ulterior vor fi folosite pentru a legitimiza public acţiunile politice ale PD.”

Igor Munteanu
Igor Munteanu

Directorul executiv al IDIS Viitorul, Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii spune că lucrurile pot evolua în două direcţii: desemnarea unui premier care ar putea atrage simpatia forului legislativ sau alegeri anticipate:

„În orice condiţii, Republica Moldova ar putea să se trezească într-o situaţie tumultoasă care nu este favorabilă pentru mediul de afaceri şi pentru relaţii normale şi stabile pentru partenerii externi. Trebuie să tragem o concluzie şi anume că instituţiile încep să funcţioneze, situaţia civilă este mai exigentă faţă de integritatea candidaţilor şi partidele nu trebuie să abuzeze foarte mult de răbdarea cetăţenilor. Cred că aceste trei puncte ar trebui să fie luate în considerație, mâine, când aceste negocieri interminabile ar trebui să se sfârșească, într-un fel sau altul.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG