Vânzările Volkswagen pe plan mondial au scăzut pentru prima oară în ultimii 13 ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În 2015 vânzările grupului Volkswagen au scăzut cu 2%, spre 9,93 milioane automobile, fiind prima oară în 13 ani când se înregistrează o scădere în lume. Scăderile au început în septembrie, când au apărut primele date despre uriașul scandal al trucării emisiilor, iar pentru brand-ul Volkswagen declinul a fost de 5% în întregul an.

Compania este criticată puternic în SUA pentru că nu a venit cu o soluție tehnică mulțumitoare și nu a colaborat suficient cu autoritățile în investigații, potrivit hotnews.ro.

Grupul Volkswagen nu a reușit să atingă obiectivul de a vinde peste 10 milioane de vehicule anul acesta, bilanțul indicând 9,93 milioane unități, adică o scădere de 2%. În 2002 a fost ultima oara când grupul a înregistrat scădere de vânzări pe plan mondial, iar 2014 a fost cel mai bun an de vânzări, cu 10,12 milioane automobile.

La brandul Volkswagen scăderea a fost de 4,5%, până la 5,82 milioane mașini, declinul fiind de 5,3% în octombrie, 2,4% în noiembrie și 7,9% în decembrie, luni marcate de uriașul scandal al trucării emisiilor care a izbucnit în ultima decadă din septembrie.

Interesant este că vânzările tuturor celorlalte mărci de autoturisme din grup au crescut anul trecut: Audi (3,6%), Skoda (1,8%), Seat (2,4%) și Porsche (18,6%). Au scăzut însă vânzările Volkswagen Vehicule Comerciale și ale Scania.

La nivel de grup, Volkswagen a avut un an greu și din cauza declinului dur din piețe precum Brazilia (-38%) și Rusia (-37%). Și în China, cea mai mare piață a grupului, vânzările au scăzut cu 3%, dar în Europa au avansat cu 2,5%.

Grupul a livrat 4,04 milioane mașini în Europa, 3,54 milioane în China, 1,28 milioane în Germania și 607.000 în SUA. Piața din Spania a crescut puternic (16%).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...