Un rol crucial, spune Danileţ, îi revine presei, care trebuie să arate faţa adevărată a justiţiei şi să combată abuzurile din sistem. Magistratul român se arată ferm convins că doar o justiţie eficientă va putea facilita integrarea europeană a Republicii Moldova. 

„Marea problemă a Republicii Moldova pe care o sesizez este neaplicarea legilor. Dacă judecătorul realizează cât este de important ca şi rotiţă mică într-un imens angrenaj care luptă pentru prosperitate în Republica Moldova, dacă justiţia începe să meargă, ea devine de fapt o coloană vertebrală a întregii societăţi moldoveneşti şi toate componentele încep să meargă. Dacă anticorupţia nu funcţionează, mediul de afaceri nu va funcţiona, nu întruniţi criteriile minime pentru aderarea la UE. Mesajul meu cu privire la Republica Moldova acesta este: dacă începe să funcţioneze justiţia, toată societatea moldovenească va evolua, va progresa”, a declarat judecătorul.

Pentru a pune la punct sistemul judecătoresc şi a combate corupţia este nevoie de voinţă politică şi funcţionari curajoşi, mai spune Cristi Danileţ.

„Avem nevoie de voinţă politică ca şi motor pentru punerea în mişcare a acestei reforme. Iar voinţa politică trebuie presată cumva pozitiv din interiorul societăţii moldoveneşti, în primul rând din partea societăţii civile şi în al doilea rând din exterior. Avem nevoie ca toate pârghiile de control politice asupra justiţiei să dispară. Asta înseamnă să avem judecători independenţi, să avem procurori independenţi. Cetăţenii pe de o parte trebuie să lupte pentru independenţa justiţiei. În al doilea rând, judecătorilor trebuie să li se întărească statutul şi, în al treilea rând, ei înşişi să înceapă să aibă curajul să aplice legea, indiferent de cine este în faţa lor. În România s-a ajuns ca după zece ani de reformă să fie traşi la răspundere un prim-ministru, vreo 50 de parlamentari, vreo 25 de miniştri şi foşti miniştri, vreo 70 de judecători şi procurori, vreo 80 de ofiţeri ai Armatei şi ai Serviciilor Secrete. Cetăţenii au început să aibă încredere în justiţie”, a menţionat magistratul.

Potrivit lui, ca să se bucure de încrederea cetăţenilor, sistemul judecătoresc va trebui să se cureţe de persoane compromise. „În cursul anilor, ne-am asigurat că în justiţie au ieşit oamenii cu probleme şi au intrat noi generaţii, extrem de bine pregătite, majoritatea dintre noi am fost pregătiţi în străinătate, cunoaştem foarte bine legea şi am fost recrutaţi şi promovaţi în funcţii doar pe criterii meritocratice”, susţine Danileţ.

„Am avut mare grijă cum recrutăm oamenii, adică să fie procurori tineri, foarte bine pregătiţi şi vă spun că procurorii de acolo au avut pregătire profesională, inclusiv cu forţele FBI-ului din Statele Unite, şi, de asemenea, cu forţe de securitate din Germania. Şi trei, am avut grijă ca DNA-ul să fie scos de sub orice formă de control”, a adăugat Cristi Danileţ.

Un rol important în lupta împotriva corupţiei îl are şi presa, a precizat judecătorul. „Uneori am constatat că şi în România, şi nu mă îndoiesc că şi în Republica Moldova, avem jurnalişti de investigaţie mai buni decât procurorii, ceea ce este foarte bine. Ei, imediat, Poliţia, Procuratura trebuie să se sesizeze şi să demareze din oficiu procedurile pentru tragerea la răspundere penală a celor descoperiţi de presă. În România, de exemplu, până în 2004-2005 justiţia era total ocultată, nu se ştia nimic despre dosarele care se instrumentează şi presa a început să facă scandal. Şi atunci am înţeles, noi, cei din justiţie, că e nevoie de transparenţă. Astfel că am început un dialog cu presa, pentru că nu e de ajuns să se facă justiţie, justiţia trebuie să se şi vadă”, a conchis Cristi Danileţ.

Amintim că datele celui mai recent sondaj realizat de organizaţia Transparency International Moldova, privind percepţia cetăţenilor asupra corupţiei, au relevat că moldovenii privesc justiţia drept cea mai coruptă putere în stat.