Rusia: Angajații FSB au dreptul să tragă în populație

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vladimir Putin a promulgat o lege care le permite angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) să deschidă focul asupra mulţimilor, inclusiv asupra femeilor, copiilor şi persoanelor cu dizabilităţi, anunţă presa rusă. Actul legislativ se aplică în trei situaţii: în cazul unei ameninţări teroriste, într-o situaţie de eliberare de ostatici sau, scenariul al treilea, dacă are loc un atac armat.

Legea a fost promulgată de liderul de la Kremlin înainte de Anul Nou. Ea a fost criticată vehement de activiştii pentru drepturile omului, care se tem, printre altele, că personalul FSB va abuza de noul cadru legal şi pentru a interveni în forţă la proteste anti-guvernamentale, scrie digi24.ro.

Chiar şi unii dintre consilierii lui Vladimir Putin s-au opus extinderii prerogativelor angajaţilor FSB, relatează ziarul britanic The Independent.

Îngrijorarea e cu atât mai mare, cu cât ruşii încă îşi amintesc cu groază de luarea de ostatici de la o şcoală din Beslan, Osetia de Nord, din septembrie 2004.

Cel puţin 385 de oameni au fost ucişi atunci, printre ei şi 186 de copii. Multe dintre victime şi-au pierdut viaţa în timpul intervenţiei forţelor de securitate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...