Cum justifică Tănase decizia Curții Constituționale, privind desemnarea premierului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a vorbit într-un articol de pe blogul său personal despre motivele care i-au determinat pe judecătorii Curții să ia decizia prin care președintele este obligat să desemneze pentru funcția de premier un candidat propus de o majoritate.

Tănase a ținut să le dea o replică „formatorilor de opinie” care au acuzat în ultimele zile Curtea Constituțională că și-ar fi depășit atribuțiile. Potrivit acestuia, Curtea Constituțională are „competențe de legislator” și poate anula anumite legi sau interpreta Constituția.

Vorbind despre decizia de a-l obliga pe președintele Timofti să desemneze un candidat la funcția de premier propus de majoritatea parlamentară, Tănase a spus că s-a luat o astfel de decizie pentru a nu permite unui șef de stat să treacă peste prevederile Constituției.

„În ultimii 4 ani, am avut un Președinte care și-a exercitat mandatul în limitele Constituției și nu a încercat să creeze încă un pol de putere. Dar dacă peste 4 luni vom avea un Președinte cu altfel de apucături și care nu se va mulțumi cu rolul protocolar pe care i-l conferă Constituția? Având la îndemână un asemenea instrument, poți distorsiona total procesul politic. Un eventual drept discreționar al Președintelui de a impune Parlamentului premierul nu ar însemna altceva decât că avem o republică prezidențială cu un președinte ales de Parlament. Așa ceva este inadmisibil. Acestea sunt motivele pentru care Curtea a decis că Președintele are dreptul discreționar de a desemna premierul, indiferent de opinia fracțiunilor, doar în cazul în care în Parlament nu există o majoritate parlamentară, iar în cazul în care există o majoritate absolută, președintele nu o poate ignora. Riscul de dizolvare trebuie să determine partidele parlamentare să formeze majorități și să guverneze. Anume asta urmează să se întâmple și în Moldova. Sau va fi formată o majoritate absolută, capabilă să formeze un guvern, sau Parlamentul va fi demis. Una din două”, a menționat Alexandru Tănase.

Totodată, președintele Curții Constituționale a ținut să specifice că prevederile Constituției trebuie interpretate pentru a „genera stabilitate” în țară.

„Aș vrea să dau o replică celor care își canalizează toate eforturile spre declanșarea alegerilor anticipate. Este dreptul lor să dorească alegeri anticipate. Nu este contrar Constituției să-ți dorești așa ceva, dar Constituția nu este un act sinucigaș. Din aceste considerente, toate mecanismele constituționale trebuie interpretate exclusiv în sensul în care generează stabilitate, și nu alegeri anticipate, reclamate de fiecare dată când sondajele de opinie indică asupra anumitor șanse pentru anumiți actori politici de a accede în Parlament”, a mai menționat Alexandru Tănase.

Amintim că, în ultimele, zile mai mulți analiști au afirmat că, prin decizia sa, Curtea Constituțională ar fi creat premizele ca Partidul Democrat să-și poată impune mai ușor candidatul la funcția de premier.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...