Un francez a încheiat un înconjur al lumii de șapte ani, întreprins aproape fără emisii de CO2

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un francez de 35 de ani, Olivier Peyre, a încheiat recent un înconjur al lumii efectuat timp de șapte ani cu bicicleta, parapanta și ambarcațiuni cu pânze, a declarat el AFP.

Tânărul inginer a parcurs 103.750 de kilometri pe bicicletă și ca membru al unor echipaje de vase cu pânze. „Am adăugat parapanta ca să văd lumea de sus”, a spus el.

Periplul său a început în iulie 2008 spre vest. Aventurierul s-a îndreptat spre America de Sud, trecând prin Africa, și a traversat apoi Pacificul. După o pauză de un an în Noua Caledonie și traversarea Australiei, el a parcurs Asia și a ajuns din nou în Europa prin Turcia acum trei luni.

„Călătoria mea a costat în jur de 20.000 de euro”, a precizat Peyre. Aventura sa a fost finanțată din economii personale, precum și din banii câștigați ca inginer în energie eoliană și de profesor în Noua Caledonie, dar și de sponsori. „Ei mi-au oferit ajutor material. În timpul călătoriei, mulți oameni mi-au deschis ușa casei lor”, a adăugat amatorul de aventură.

„Am experimentat frigul, foamea, am traversat zone unde temperatura era de—35 de grade Celsius pe platourile tibetane…Dar nu a fost nimic pe lângă aspectul uman. Am fost multă vreme departe de familie și prieteni”, mărturisește Olivier Peyre.

Pariul său de a face drumul fără emisii de CO2 a fost respectat aproape în întregime. „Utilizarea motorului pe ambarcațiunile cu pânze a ținut de proprietari. O treime din călătoriile mele pe apă a fost motorizată”, apreciază tânărul.

Aventura i-a fost întreruptă de un sejur de cinci luni în Franța în 2012, pentru căsătoria surorii sale. „Am crezut că acest lucru îmi va strica proiectul. Dar am învățat să fac compromisuri”, a afirmat francezul.

Olivier Peyre, care a creat un site internet unde își povestește periplul (www.enrouteavecaile.com), intenționează acum să scrie o carte și să realizeze un film despre aventura sa.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...