David Cameron promite: în 2016, va lupta din greu împotriva Bruxellesului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Premierul britanic, David Cameron, şi-a luat angajamentul „să lupte din greu” pentru a rezolva spinoasa chestiune a relaţiilor dintre Londra şi Uniunea Europeană, în contextul în care un referendum asupra subiectului ar putea fi organizat în acest an, transmite AFP.

„Vom lupta din greu pentru a corecta condiţiile adeziunii noastre la UE care provoacă atâta frustrare în Marea Britanie”, a declarat el în mesajul pentru Anul Nou.

„Este o negociere dificilă cu celelalte 27 de ţări. Dar ne animă un singur interes: tot ce este mai bine pentru securitatea economică şi naţională a Marii Britanii”, a adăugat el, cu aproape două săptămâni înainte de un summit european la care Bruxellesul s-a declarat dispus să caute un compromis.

„La final, veţi decide dacă suntem mai puternici cu vecinii noştri în Uniunea Europeană sau noi singuri de partea noastră”, a continuat premierul conservator.

David Cameron şi-a stabilit sfârşitul anului 2017 ca limită pentru organizarea acestui referendum promis de mai multe luni, însă acesta ar putea avea loc chiar din iulie, potrivit presei britanice, dacă în februarie se va ajunge la un acord între cele două părţi.

„Este un an nou, iar Marea Britanie îl începe cu o forţă înnoită. Cu un deficit la cel mai jos nivel şi o înfloritoare clasă de întreprinzători, economia noastră se consolidează de la o zi la alta”, a declarat el.

Pentru prim-ministrul ales anul trecut pentru al doilea mandat, ţara se află la mijlocul „unui deceniu de mari reforme”, un punct de cotitură în care o economie revitalizată poate provoca „o adevărată reînnoire socială”.

David Cameron şi-a fixat patru obiective „de realizat” în 2016.


El vrea să combată extremismul
având ca ţintă „predicatorii urii” şi comunităţile de la periferia societăţii.

Construcţia a 200.000 de locuinţe pentru tinerii pe care preţurile ridicate din domeniul imobiliar îi împiedică să devină proprietari, a fost de asemenea amintită.

Totodată, David Cameron vrea să lupte împotriva „sărăciei inflexibile şi persistente” şi să ridice barierele mobilităţii sociale. Este „un scandal” că sunt mai mulţi tineri de culoare în închisoare decât în universităţi, a acuzat el.

„Dacă în 2016 vom reuşi să stăpânim aceste probleme, vom fi nu doar o naţiune mai bogată, dar şi o naţiune mai puternică, mai unită şi mai în siguranţă”, a adăugat premierul britanic.

„Ne aflăm pe drumul spre o Britanie mai mare. Nu vom ajunge acolo oricum. Însă în 2016, vom înregistra progrese semnificative”, a mai declarat David Cameron.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...