Peste 3.000 de membri ai minorității yazidi sunt capturați de Statul Islamic

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Peste 3.000 membri ai minorității Yazidi au rămas captivi ai grupării Statul Islamic după campania de persecuții organizată de jihadiști împotriva acestei minorități în august 2014, a mărturisit miercuri la Atena o supraviețuitoare a execuțiilor, Nadia Murad, relatează AFP.

Nadia Murad în vârstă de 21 de ani, capturată și exploatată sexual timp de de trei luni de către SI, a mărturisit la 16 decembrie în fața ONU, că a fost primită de președintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos. Ea a cerut ca vocea sa să fie auzită în Uniunea Europeană „deoarece mii de femei și copii au rămas ostatici” ai jihadiștilor. „În prezent, există 3.400 persoane (membri ai acestei minorități), sirieni sau irakieni”, a precizat Nadia Murad.

Președintele grec s-a angajat să sesizeze Parlamentul European privind soarta acestei comunități kurdofone, victimă, potrivit ONU, a unei „tentative de genocid” după preluarea de către SI a fief-ului din Sinjar, în Irak, în august 2014. După intervenția sa în fața ONU, tânăra a fost capturată în august 2014, când miliții ale Statului Islamic au intrat în satul ei, omorând bărbații și reținând femei și copii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...