Arabia Saudită a dublat prețul benzinei la pompă; Chiar și așa, costă de 4 ori mai puțin decât în Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de petrol, a anunțat luni că va elimina o serie de subvenții care vor duce la majorarea cu peste 50% a prețului benzinei la pompă, după ce în 2015 a înregistrat un deficit bugetar record de 98 de miliarde de dolari, din cauza prăbușirii prețului petrolului, informează AFP.

Începând de marți, prețul unui litru de benzină cu cifră octanică 95 fără plumb va fi majorat cu 50%, până la 0,90 riali (0,21 euro), iar în cazul benzinei cu cifră octanică 91 prețul va fi majorat cu 67%, până la 0,75 de riali (0,18 euro) litrul.

Prin această măsură Arabia Saudită urmează exemplul Emiratelor Arabe Unite, care în acest an au devenit prima „petromonarhie” din Golful Persic care a liberalizat prețul carburanților. De asemenea, Kuweitul a eliminat subvențiile pentru motorină și kerosen și în prezent intenționează să reducă subvențiile pentru electricitate și benzină.

Chiar și așa, benzina în această țară rămâne a fi foarte ieftină. Spre exemplu, în Republica Moldova prețul unui litru de benzină este de peste 4 ori mai mare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...