„Proiectele de interconectare a Republicii Moldova cu resursele energetice europene au fost sabotate de responsabilii de la Chişinău”. Aceasta este declaraţia candidatului desemnat la funcţia de premier. Potrivit lui Ion Sturza, Gazoductul Iaşi-Ungheni poate fi continuat până la Chişinău în termen de şase luni, iar aceasta ar însemna securitate energetică pentru 80 la sută din populaţie. Ion Sturza mai susţine că şi proiectul de interconectare la sursele europene de energie electrică a fost sabotat.

Următorul material în topul Jurnal.md este Andrei Năstase: Necesitatea de a crea un partid a fost decisă şi anunţată în faţa a zeci de mii de protestatari; Nu am intrat în politică pe uşa din spate. Acest subiect a fost vizualizat de peste 11 mii de internauţi.

Crearea unei alternative politice a fost o necesitate, deoarece populaţia nu mai putea tolera abuzurile guvernării. Un catalizator care a contribuit la formarea unui partid politic a fost faptul că cetăţenii erau împinşi spre sărăcie şi faptul că clasa politică băga tot mai adânc mâna în buzunarul oamenilor simpli. Opiniile au fost exprimate de către liderul Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”, Andrei Năstase, în cadrul unui interviu. Totodată, Năstase declară că lansarea în politică a fost decisă şi anunţată în faţa protestatorilor, care săptămâni întregi au cerut dreptate. În aceeaşi ordine de idei, liderul partidului spune că formarea unui alternative politice a fost determinată de starea lucrurilor din ţară. Mai întâi, au fost manifestaţii, revendicări şi mai apoi am schimbat lupta noastră împotriva guvernării, spune Năstase, precizând că clasa politică nici nu a reacţionat la doleanţele poporului.

Expert de la Bucureşti, despre şansele lui Plahotniuc de a ajunge premier şi de ce suspendarea lui Timofti „ar arunca în aer Moldova” este o altă ştire din top. Articolul a acumulat peste 22 de mii de vizualizări.

Premierul desemnat Ion Sturza nu va avea susţinerea unei majorităţi parlamentare, crede preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning, Iulian Chifu, ex-consilier prezidenţial în mandatul lui Traian Băsescu. Expertul român se arată sceptic în legătură cu şansele învestirii Guvernului Sturza şi nu exclude un scenariu în care preşedintele Nicolae Timofti ar fi obligat totuşi să-l desemneze pe oligarhul Vladimir Plahotniuc în postul de premier. Despre şansele ca următoarea nominalizare la funcţia de premier să fie oligarhul Plahotniuc, expertul de la Bucureşti a spus că există două probleme majore în acest caz: absenţa unei majorităţi care să îl susţină şi imaginea sa în societate.
 
Topul continuă cu ştirea Noul an vine cu scumpiri: Preţul pâinii s-ar putea majora cu 20 la sută. Pâinea s-ar putea scumpi în noul an cu până la 20 la sută. Producătorii afirmă că scumpirile vor fi operate, cel mai probabil, după sărbătorile de iarnă. Scumpirile vor fi operate însă doar dacă până atunci se va finaliza ancheta iniţiată anterior de Consiliul Concurenţei, care bănuieşte că majorarea de acum patru luni a preţului pâinii s-a produs în urma unei înţelegeri de cartel. Subiectul a fost citit de peste 10 mii de ori.

Dosarul în care Vladimir Filat este acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă, trimis în judecată este un alt subiect de top. Dosarul în care ex-premierul Vladimir Filat este acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă a fost trimis în judecată. Despre aceasta a anunţat cu puţin timp în urmă procurorul CNA Adriana Beţişor. Potrivit procurorului, fostul premier ar fi pretins şi primit 800 de milioane de lei de la Ilan Shor, precizând că aceşti bani au fost primiţi în schimbul unor servicii privind influenţarea unor persoane publice. Filat riscă o pedeapsă pentru corupere pasivă de la 7 până la 15 ani de închisoare şi o amendă de până la 200 de mii de lei, dar şi pentru trafic de influenţă riscă de la 3 până la 7 ani de închisoare sau o amendă de până la 120 de mii de lei. Totodată, politicianul riscă să fie privat de dreptul de a deţine anumite funcţii publice. Acest material a fost vizualizat de peste 23 de mii de ori.

Un alt material care a trezit interesul internauţilor este Ion Sturza: Nu sunt în capcana cu „vin ruşii”; Cetăţenii RM să nu se teamă de alegeri anticipate, este o şansă pentru a schimba clasa politică. Această ştire a acumulat 14 de mii de vizite.

Cetăţenii Republicii Moldova nu trebuie să cadă pradă sperietorii că vin ruşii, nici să le fie frică de alegeri anticipate, afirmă Ion Sturza. „Nu vor veni ruşii, ei au multe probleme şi fără de noi”, a declarat candidatul pentru funcţia de premier în cadrul unei întrevederi cu rectorii universităţilor din Moldova. Or, aşa cum au spus şi oficialii europeni, Moldova trebuie să-şi schimbe clasa politică, iar alegerile anticipate oferă această şansă, a menţionat omul de afaceri.

Peste 19 de mii de accesări a înregistrat Ambasada SUA cere dezminţire de la una dintre televiziunile lui Plahotniuc: „Telespectatorii să nu fie induşi în eroare de reportaje incorecte”.

Reportajul Publika TV despre comentariul ambasadorului american în ţara noastră, James D. Pettit, este unul eronat. Declaraţia aparţine Ambasadei SUA la Chişinău, care a cerut televiziunii oligarhului Vladimir Plahotniuc să publice o dezminţire. Este vorba despre un apel al diplomatului american, lansat ieri către politicienii de la Chişinău, în care aceştia sunt îndemnaţi să se gândească la cetăţenii Republicii Moldova. „O mulţime de noutăţi astăzi. Mă întreb dacă se gândeşte cineva la ceea ce îşi doreşte poporul Republicii Moldova. Democraţia înseamnă să reprezinţi cu adevărat dorinţa poporului. Să fii o democraţie înseamnă să serveşti oamenii pe care îi reprezinţi. Liderii unei democraţii trebuie să fie servitorii ţării şi ai cetăţenilor, nu invers. Să sperăm că liderii vor acţiona în interesul moldovenilor”, este mesajul postat pe pagina oficială a Ambasadei SUA.
 
Topul celor mai citite ştiri pe Jurnal.md se încheie cu ştirea 14 deputaţi PCRM părăsesc fracţiunea şi anunţă că participă la formarea unei majorităţi parlamentare. Un grup de 14 deputaţi PCRM, în frunte cu preşedintele fracţiunii parlamentare, Violeta Ivanov, părăsesc partidul. Fracţiunea comuniştilor, formată până acum din 21 de legislatori, a rămas astfel fără mai mult de jumătate din deputaţi. Printre cei care pleacă se numără fruntaşii partidului: Artur Reşetnicov, Anatolie Zagorodnîi, Igor Vremea, Galina Balmoş, Anatolie Gorilă, dar şi Sergiu Stati, Boris Golovin, Vladimir Vitiuc, Corneliu Mihalache, Victor Mîndru, Alexandr Bannicov, Petru Porcescu, Elena Gudumac. Totodată, aceştia au anunţat despre crearea platformei parlamentare social-democratice „pentru Moldova”. Acest articol a acumulat pese 19 mii de vizualizări.