Editorialistul român afirmă că de multe ori presa este cea care trage semnalul de alarmă în privinţa actelor de corupţie.

„Poate fi foarte important rolul de prim avertizor, de first break, ca să folosesc o expresie de BBC, deci presa poate prin investigaţie jurnalistică să ofere primele date în legătură cu o afacere de corupţie pe care apoi o poate prelua Procuratura. Sunt destule cazurile în care presa a fost cea care prin mijloace proprii investigative a dat primele semnale în legătură cu afacerile de corupţie”, a declarat Cristian Tudor Popescu.

Aşa a fost în România, acolo unde până să funcţioneze justiţia, presa a realizat numeroase subiecte de investigaţie. Iar rezultatele nu au întârziat să apară.

„La începutul anilor 2000 exista receptivitate a publicului românesc faţă de aşa ceva, diverse cazuri de corupţie erau de prima pagină. S-a creat un orizont de aşteptare din partea oamenilor: domnilor, daca a apărut ancheta aia sau daca s-a dat în fapt la televizor, uite a apărut demonstrat că ăla e un hoţ şi aşa mai departe, urmează să fie arestat, urmează consecinţele. Ele nu se produceau pentru că justiţia din România se găsea în acei ani într-o situaţie mult inferioară presei, din punctul asta de vedere, controlată politic, vă e familiar acest concept în Moldova. Păi nu se pomenea atunci să fie anchetat un ministru, un prim-ministru, un şef de senat, un preşedinte. Aşa ceva era peste putinţă. Presa a fost primul factor anticorupţie din România, nu justiţia. În România în schimb s-a întâmplat ceva în paralel, remarcabil, justiţia a început să fie ce trebuie să fie”, a subliniat jurnalistul român.

Cristian Tudor Popescu a subliniat că şi în Republica Moldova lucrurile se pot urni din loc, dacă pentru jurnalişti, pe primul loc va fi interesul naţional.

Cristian Tudor Popescu este unul dintre cei mai apreciaţi editorialişti din România, cu peste 20 de ani de experienţă, fiind cunoscut pentru stilul său tăios şi inechivoc. Timp de patru ani consecutiv, în perioada 2005 -2008, a fost declarat ziaristul şi analistul politic numărul unu al României.