Cele trei localităţi de lângă Mariupol se află în aşa-numita „zonă cenuşie”, adică pe linia de demarcaţie unde, conform acordurilor de la Minsk, nici Kievul, nici separatiştii proruşi nu au dreptul să aducă soldaţi şi tehnică militară. Timp de două zile, rebelii au înaintat câte puţin şi s-au instalat în Kominternovo, Zaicenko şi Vodeanoe. Ar fi vorba despre aproximativ 150 de luptători separatişti, dar şi de cel puţin cinci tancuri şi patru tunuri de calibru mare. Localnicii sunt acum captivi, nu sunt lăsaţi să intre sau să iasă din sate, iar voluntarii care s-au deplasat în zona de conflict spun că în curând vor rămâne fără hrană şi apă.

Există informaţii că localnicii sunt acum prizonieri. Nu li se dă voie să se apropie de ferestre.

Au venit luptători din rândul separatiştilor locali. Ei deschid focul atunci când oamenii încearcă să se uite pe geam sau să iasă în curte.

Potrivit presei, rebelii sapă tranşee, minează scările blocurilor, îşi întăresc poziţiile şi aduc tehnică grea de luptă în cele trei sate de lângă Mariupol. Localnicii spun că aceştia intenţionează să se instaleze pe termen lung.

În timp ce guvernatorul regiunii Doneţk spune că aceste localităţi ar putea fi eliberate de sub controlul rebelilor doar cu forţa, conducerea operaţiunii antiteroriste de la Kiev insistă că partea ucraineană încearcă să rezolve conflictul pe cale paşnică. Totuşi, ministrul de Interne al Ucrainei, Arsen Avakov, a solicitat întrunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate Naţională.