„Fiecare membru al Guvernului, inclusiv prim-ministrul, va semna această declaraţie de integritate. Este un contract, o declaraţie pe răspundere proprie: nu am furat, nu voi fura, sunt onest şi am grijă de profilul meu moral în societate, nu am făcut trafic de influenţă, nu am fost şi nu sunt în conflict de interese. Apropo, în alte medii cea mai mare teamă este anume faţă de traficul de influenţă. Un singur prânz cu un oficial poate să te ducă la puşcărie”, a menţionat Sturza.

„Trebuie să avem oameni în Guvern cu un profil etic decent. Eu sunt obsedat şi terorizat de faptul că am fost cândva prim-ministru. În fiecare moment, indiferent unde aş fi, mă gândesc că dacă se întâmplă ceva cu persoana Ion Sturza, mereu o să se pună virgula şi sintagma - fost prim-ministru”, a adăugat Ion Sturza.

Premierul desemnat a mai spus că un criteriu necesar vor fi şi studiile complete la instituţii din ţară sau din străinătate. „Este o ruşine să ai o diplomă cumpărată la Calea Basarabiei”, susţine Sturza.

Amintim condiţiile incluse în Declaraţia de integritate pe care o vor semna viitorii membri ai guvernului condus de prim-ministrul desemnat:

- are cazier juridic şi fiscal curat, nu a fost condamnat şi nu se află sub învinuire în ţară sau peste hotare;
- nu a comis acte de corupţie şi nu a favorizat corupţia;
- nu a comis trafic de influenţă;
- nu a fost şi nu este în conflict de interese;
- nu are patrimoniu care nu poate să fie justificat;
- nu a încălcat flagrant etica şi morala publică;
- nu a colaborat cu serviciile secrete ale altor state;
- nu colaborează cu serviciile secrete din stat;
- dacă are studii complete la o instituţie recunoscută în ţară şi/sau de peste hotare;
- nu a făcut declaraţii discriminatorii, xenofobe şi rasiale.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.