Croația: Omul de afaceri Tihomir Oreskovic, desemnat prim-ministru de către conservatori

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Coaliția formată în Croația în jurul conservatorilor (Uniunea Democrată Croată – HDZ), care au obținut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare din noiembrie, l-a desemnat miercuri pe omul de afaceri apolitic Tihomir Oreskovic să conducă noul guvern, decizie ce urmează să fie confirmată de președintele țării, Kolinda Grabar-Kitarovic, transmit Hina, AFP și DPA.

„Am ajuns la un acord privind candidatul la postul de prim-ministru. Este vorba de un expert fără apartenență politică, Tihomir Oreskovic”, a declarat Bozo Petrov, liderul formațiunii Most, care s-a alăturat marți conservatorilor, ceea ce a permis formarea unei majorități parlamentare. HDZ și Most dețin împreună 78 din cele 151 de mandate parlamentare.

În cursul serii,Tihomir Oreskovic urmează să fie desemnat oficial în funcția de prim-ministru și mandatat cu formarea noului guvern de către șefa statului croat.

Tihomir Oreskovic este în prezent directorul financiar pentru Europa al concernului farmaceutic israelian Teva.

Alegerile din 8 noiembrie desfășurate în Croația, primul scrutin după aderarea țării la Uniunea Europeană în 2013, s-au desfășurat pe fondul crizei refugiaților din Orientul Mijlociu și al recesiunii economice profunde ce afectează țara balcanică de șase ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...