Condiţiile meteorologice extrem de favorabile pentru luna decembrie par să fi încurajat noi plecări ale ambarcaţiunilor cu migranţi dinspre coastele Libiei către Italia.

Nava Dattilo, a Gărzii de coastă italiene, a salvat 360 de persoane aflate în trei bărci pneumatice. La rândul său, vasul Bourbon Argos al organizaţiei umanitare Medici fără Frontiere (MsF) a recuperat succesiv 96 şi 95 de migranţi de pe ambarcaţiuni în derivă în largul coastelor libiene.

Marina militară italiană a anunţat pe Twitter că nava sa Cigala Fulgesi a salvat 100 de migranţi şi a recuperat un cadavru într-o altă operaţiune.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţii (OIM) au anunţat marţi că numărul migranţilor şi refugiaţilor care au ajuns în acest an, pe mare şi pe uscat, pe continentul european a depăşit pragul de un milion, alţi 3.692 de oameni pierzându-şi viaţa sau fiind daţi dispăruţi în această tentativă.

Din numărul total, 972.500 de persoane au ajuns în Europa traversând Mediterana, iar 34.000 au sosit pe rută terestră, prin Turcia.

La nivel mondial, numărul refugiaţilor şi al persoanelor strămutate intern a depăşit 60 de milioane, a anunţat săptămâna trecută UNHCR.