Cine sunt cei 5 candidați la președinția FIFA

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După suspendarea pe 8 ani a lui Michel Platini, preşedintele UEFA, pronunţată luni, pentru alegerile la preşedinţia FIFA din 26 februarie au mai rămas în cursă cinci candidaţi.

Calendarul apelurilor riscă să-l împiedice pe Platini să se prezinte la timp, chiar dacă el va avea câştig de cauză, deoarece candidaturile trebuie să fie înregistrate pe 26 ianuarie, cu o lună înainte de scrutin.

Iată o scurtă prezentare a celor cinci candidaţi:

Gianni Infantino (Italia/Elveţia): Numărul 2 din UEFA, cunoscut până acum pentru marele public drept omul care prezidează tragerea la sorţi a Ligii Campionilor, el a promis că se retrage dacă şeful său Michel Platini se poate lansa în cursă. Însă, după anunţul făcut pe 26 octombrie, Infantino duce o adevărată campanie. Acest jurist italo-elveţian poliglot, în vârstă de 43 de ani, care conduce reţelele fotbalului în Europa, străbate lumea de două luni pentru a-şi face campanie şi pe alte continente.

Şeicul Salman bin Ebrahim al Khalifa (Bahrain): Preşedintele puternicei Confederaţii asiatice, vicepreşedinte al FIFA, în vârstă de 49 de ani, este viu criticat de organizaţiile care apără drepturile omului pentru rolul său, pe care el în respinge, în represiunea mişcării democratice din 2011 din Bahrein.

Tokyo Sexwale (Republica Sud-Africană): La 62 de ani, acest coleg de închisoare cu Nelson Mandela, un excelent orator, apare ca omul nou cerut de mulţi, departe de scandalurile din FIFA. Însă sud-africanul are un suport redus în fotbalul mondial, ţinând cont că sunt 209 federaţii membre ale FIFA care aleg preşedintele.

Prinţul Ali bin Al Hussein (Iordania): Fratele vitreg al regelui Abdallah al Iordaniei, în vârstă de 39 ani, a ajuns în turul 2 cu Joseph Blatter pe 29 mai anul acesta, înainte de a se retrage din cursă. Însă el era atunci susţinut de UEFA, care de această dată îl susţine pe Infantino. Şi nu are nici sprijinul Confederaţiei asiatice, care îl susţine pe Şeicul Salman.

Jerome Champagne (Franţa): Acest diplomat de formaţie, în vârstă de 57 ani, cunoaşte FIFA, deoarece a fost secretar general adjunct. El trebuie să facă faţă unei lipse de notorietate şi etichetei de candidat pe care îl plăcea Blatter, preşedintele demisionar al FIFA, suspendat pentru 8 ani, luni, ca şi Platini, de către justiţia internă a FIFA şi pus sub acuzare de justiţia civilă elveţiană.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...