Descoperire inedită pe fundul mării; S-a păstrat mai bine de 1.800 de ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Arheologii italieni au descoperit pe fundul Mării Ligurice epava unei nave romane încărcate cu vase ce conţineau un condiment considerat la acea vreme ca fiind o delicatesă culinară.

Este vorba de un produs sub formă lichidă, cunoscut sub numele de garum. Acesta se folosea, în general, pentru asezonarea preparatelor din peşte. Garumul era considerat cel mai bun condiment mediteranean din Antichitate. Condimentul era folosit nu doar de greci şi romani, ci de întreaga lume greco-romană concentrată în jurul Mării Mediterane. Garumul este un sos-condiment cu gust sărat, cu o aromă uşoară de peşte. Preparatul era un produs fermentat, obţinut în principiu din peşte şi sare. Pe scurt, un sos de peşte, asemănător produselor actuale din Asia de Sud-Est. Pentru a fabrica garum se foloseau mai ales resturi de peşti, cel mai adesea sânge şi măruntaie, dar şi peşti mici întregi, peşti mai mari evisceraţi, ori bucăţi de peşti (în special capete şi cozi). În afară de sare, în unele variante de sos de peşte mediteranean se adăugau şi mirodenii, ierburi aromate, oţet, vin etc.

Descoperirea a fost făcută în largul coastelor din apropierea oraşului italian Alassio. Artefactele, datate în primele două secole ale erei noastre, au fost reperate la o adâncime de aproximativ 200 m.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...