Șefa diplomației europene exclude „negocieri” cu privire la sancțiunile impuse Rusiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Uniunea Europeană nu va relaxa sancțiunile impuse Rusiei în schimbul cooperării Moscovei pentru rezolvarea crizelor din Siria și Libia, a declarat șefa diplomației europene, Federica Mogherini, într-un interviu publicat duminică de cotidianul italian Corriere della Sera, informează DPA.

Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii și alte state au impus sancțiuni Rusiei ca reacție la anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea. Cele 28 de state membre ale Uniunii Europene și-au dat vineri acordul pentru prelungirea cu încă șase luni a sancțiunilor economice impuse Rusiei anul trecut.

„Există un interes european pentru a lucra cu Rusia pe probleme care sunt o prioritate pentru noi. Însă acest lucru nu va fi niciodată o monedă de schimb împotriva sancțiunilor impuse pentru situația din Ucraina”, a declarat Mogherini pentru publicația italiană.

Sancțiunile nu vor fi valabile „pentru totdeauna”, a adăugat ea, ci până la „punerea completă în aplicare” a acordului de încetare a focului de la Minsk, de care suntem încă departe, în condițiile în care „Moscova și separatiștii din Donbass nu și-au îndeplinit toate angajamentele, la fel cum unele aspecte nu au fost încă pe deplin respectate de partea ucraineană”, a subliniat șefa diplomației europene.

Vorbind de la New York, după adoptarea vineri de către Consiliul de Securitate al ONU a unei rezoluții privind negocierile de pace în Siria, Mogherini a afirmat că membrii comunității internaționale sunt încă divizați dacă președintele Bashar al-Assad ar trebui să continue să conducă țara.

„Diferențe de opinie rămân. Însă suntem toți de acord că va exista o tranziție și că sirienii, toți sirienii, trebuie să fie cei care vor decide”, a mai spus Federica Mogherini.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...