Într-un interviu publicat sâmbătă de săptămânalul Focus, preluat de agenţia Reuters, responsabilul german a precizat că lucrează la acest proiect alături de ministrul austriac însărcinat cu aceeaşi problematică, Josef Ostermayer, şi speră că vor reuşi să mai coopteze în această iniţiativă Franţa şi Olanda.

La baza proiectului se află aşa-numitele 'hotspoturi', respectiv centrele de înregistrare şi distribuire a migranţilor create în Grecia şi Italia. Aici migranţii vor fi înregistraţi şi separaţi în imigranţi economici — care în mod normal ar trebui repatriaţi în ţările lor — şi refugiaţii a căror cerere de azil este aparent justificată şi care pot fi redistribuiţi prin cotele obligatorii între statele UE. Ulterior, statele unde ajung aceşti migranţi ar urma să valideze cererea lor de azil pe baza unor criterii comune care să fie prevăzute în noile norme europene dorite de Germania şi Austria.

Guvernul de la Berlin vede în această iniţiativă o modalitate de a determina refugiaţii să se îndrepte şi către alte state europene. În prezent, politica de azil a Germaniei este printre cele mai generoase la nivel european, astfel că majoritatea migranţilor veniţi din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia doresc să se stabilească în Germania, unde au ajuns anul acesta peste un milion de migranţi.