„Toate şcolile vor fi închise duminică la Teheran, Shahr-Rey şi Islam-Shahr (oraşe aflate în apropierea capitalei). Dacă poluarea se menţine, măsura va fi prelungită şi luni”, a spus într-o declaraţie televizată Mohammad Hadi Heydarzadeh, şeful departamentului de mediu din provincia Teheran, care numără 14 milioane de locuitori.

În afară de închiderea şcolilor, o altă măsură prevede limitarea circulaţiei în centrul capitalei, precum şi încetarea activităţii unor uzine timp de o săptămână.

O ceaţă groasă de poluare învăluie oraşul, unde vizibilitatea este redusă. Munţii înzăpeziţi din lanţul Alborz, care domină Teheranul, nu se văd din centrul oraşului. Indexul calităţii aerului a atins nivelul 148, la numai două puncte de nivelul roşu, în timp ce nivelul normal este cuprins între 0 şi 50, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Poluarea este adesea o problemă la Teheran, oraşul fiind parţial străjuit de munţi. Ea este provocată în proporţie de 80% de gazele de eşapament ale celor 5 milioane de maşini şi aproape tot atâtea motociclete care circulă zilnic în oraşul plin de ambuteiaje şi ale căror efecte se amplifică iarna. Poluarea a provocat în 2012 moartea prematură a 4.500 de persoane la Teheran şi a 80.000 în toată ţara, conform Ministerului Sănătăţii.

Şi alte mari oraşe iraniene, printre care Karaj (din apropierea capitalei), Ispahan (centru), Machhad (nord-est) şi Tabriz (nord-vest) sunt victime ale acestui fenomen.