Marţi, 9 decembrie, numărul de votanţi pentru varianta Vlad Plahotniuc a început să crească spectaculos. Mai exact, între orele 14:11 şi 16:55, s-a votat de zeci de ori pe minut de pe adresa de IP 89-32-230-130.sta.cts.md. Terminaţia „cts.md” vorbeşte despre faptul că respectivul IP aparţine Întreprinderii de Stat „Centrul de telecomunicaţii speciale” (CTS), companie ce asigură funcţionarea şi dezvoltarea sistemelor informaţionale şi de telecomunicaţii statale protejate. Altfel spus, este compania care asigură accesul la internet pentru instituţiile importante ale statului (Guvern, Parlament, ministere etc). Pe pagina web cts.md se spune explicit ca „Întreprinderea de Stat „Centrul de telecomunicaţii speciale” a fost creată în scopul soluţionării cerinţelor de securitate informaţională, asigurării funcţionării şi dezvoltării sistemelor informaţionale şi de telecomunicaţii statale protejate.

Scopurile de bază ale Centrului sunt: asigurarea schimbului protejat de informaţii între autorităţile publice, reprezentanţele Republicii Moldova din străinătate, organizaţii, instituţii şi întreprinderi, autorităţile publice ale altor state; protejarea informaţiilor importante pentru stat; crearea, administrarea, deservirea şi dezvoltarea sistemelor de telecomunicaţii speciale; elaborarea şi implementarea tehnologiilor avansate în domeniul securităţii informaţionale, inclusiv tehnologiile semnăturii digitale”.

Reiese că s-a votat pentru Plahotniuc din interiorul unei instituţii de stat. Între orele 20:05 şi 22:46 ale aceleiaşi zile de marţi, 9 decembrie, s-a votat, de această dată cu o frecvenţă mai mică, de pe un alt IP, iar a doua zi, începând cu ora 8.44, a început din nou votul de pe IP-ul 89-32-230-130.sta.cts.md al instituţiei de stat. La fel s-a întâmplat şi vineri, 11 decembrie, de la începutul zilei de muncă până la finele ei, reieşind că cineva a utilizat resursa publică pentru un vot masiv acordat lui Vlad Plahotniuc.

Au urmat două zile de pauză (sâmbătă şi duminică). Votul de pe IP-ul ce aparţine Centrului de telecomunicaţii speciale a fost reluat luni, între orele 14:22 şi 16:14, dar şi marţi, pe parcursul întregii zile, cu un randament de aproximativ 20 de voturi pe minut, în unele perioade de timp. Astfel, Vladimir Plahotniuc înregistrează în acest moment 65% (peste 5 mii de voturi), acordate preponderent de pe un IP dintr-o instituţie publică. Această manipulare/falsificare a sondajului de pe zdg.md a fost urmată de zeci de postări pe reţelele de socializare şi pe blogurile şi site-urile afiliate Partidului Democrat, toţi făcând trimitere la rezultatul sondajului de pe zdg.md care-l dă învingător, în preferinţele oamenilor pentru fotoliul de premier, pe Vlad Plahotniuc.

În acelaşi timp, de câteva luni, ştirile şi investigaţiile publicate pe zdg.md înregistrează tot mai multe comentarii care provin de la un număr restrâns de IP-uri. Toate aceste comentarii laudă activitatea Partidului Democrat şi, mai ales, a lui Vlad Plahotniuc şi critică dur alte formaţiuni politice/civice şi liderii lor. Astfel, de pe unul din IP-urile de la care s-a votat masiv pentru Vlad Plahotniuc —46.55.111.110 — s-au postat şi 50 de comentarii la articolele de pe zdg.md. De la acest IP comentează utilizatori cu nume precum: Slava, Dimkadum, Grişa Papuc, Maxim Buga, Grejdieru Irina, Mihail Chetrosu, Aurel, Andrei Balan etc. Aceste nume de comentatori sunt, însă, mult mai active de pe un alt IP: 93.116.254.130. De la această adresă s-au postat nu mai puţin de 575 de comentarii, sub zeci de pseudonume şi asociate cu zeci de adrese de email.

De asemenea, am identificat şi alte câteva adrese IP de pe care se comentează activ fiecare subiect postat de ZdG. O „strategie” foarte răspândită este plasarea mai multor comentarii de către una şi aceeaşi persoană, dar utilizând nume diferite. Un astfel de exemplu este ştirea „Deputaţii care vor investiga concesionarea Aeroportului Chişinău” unde sunt postate 4 comentarii de la 4 oameni aparent diferiţi: Ecaterina Bostanica, Hariton Gudumac, Aurel şi Angela Codreanu, dar, de fapt,toate cele 4 comentarii sunt postate de la aceeaşi adresă IP fiind vorba, cel mai probabil, şi despre acelaşi autor.

Analizând adresele de email ale acestor „postaci” activi pe pagina online a Ziarului de Gardă, am reuşit să identificăm şi zeci de profiluri de Facebook, marea majoritate false, asociate acelor emailuri. Astfel, de la adresa IP 93.116.254.130 sunt activi următorii utilizatori Facebook: Alexandru Druţă, Alexandru Tabacaru, Aliona Anoila, Ana Cioranica, Andrei Balan, Andrei Ţurcanu, Andrew Johnson, Angela Codreanu, Codrin Mihaescu, Damian Frasineanu, Dorel Donici, Dorian Bordian, Eana Dumbrăveanu, Gheorghe Surdu, Grigore Rutberg, Hariton Gudumac, Ion V. Popescu, Jedy Sympson,  Leonid Moldovanu, Maria Bodean, Mihail Chetrosu, Opus Dei, Roman Popov, Simona Cotorobai, Anatol Mihailov, Vasili Roska, Колесник Николай.

Useri asociaţi cu alte adrese IP extrem de active pe zdg.md, cum ar fi 46.55.111.110, de pe care spuneam mai sus că s-a votat de sute de ori pentru varianta Vlad Plahotniuc din sondaj, sunt: Veaceslav Chiron, Dimka Dumitru, Maxim Buga, Grejdieru Irina, Mihail Chetrosu şi Andrei Balan(activi şi de pe 93.116.254.130), Maxim Pavilescu, Teodor Bucatari şi alţii. Un element comun tuturor acestor utilizatori de Facebook este faptul că au printre prieteni jurnalişti cunoscuţi, bloggeri, oameni publici, lideri de opinie, politicieni etc. Adică persoane active şi foarte urmărite pe reţelele de socializare. Asta pentru ca, în momentul în care una din aceste persoane notorii pentru societatea noastră postează ceva pe Facebook (o ştire, o opinie), „comentatorii de serviciu” să vadă şi să comenteze imediat, făcându-şi, astfel, vizibil punctul de vedere.

Analizând şi secţiunile de comentarii ale altor site-uri de ştiri de la noi, am constatat că şi în aceste cazuri domină aceleaşi nume de „comentatori” enumerate mai sus. Pentru a putea comenta pe aceste site-uri, postacii sunt nevoiţi să se logheze, iar una din cele mai comune platforme folosite în acest scop este disqus.com. Comentatorii înrăiţi de pe zdg.md şi Facebook se regăsesc, evident, şi pe disqus.com. O sumară analiză a acestor conturi demonstrează că aceşti useri postează mii de comentarii pe zeci de site-uri.

Totul pentru a crea o imagine bună exponenţilor Partidului Democrat şi lui Plahotniuc şi, pe de altă parte, pentru a-i denigra oponenţii politici. Iată o mică parte din comentariile postate: Aliona Borta (59 comentarii), Ovidiu (430), Andrei Turcan (436), Angela Codreanu (177), Chirinciuc Maxim (11), Dorel Donici (624), Dorian Bordian (661), Dumitru de la Cahul (251), Ecaterina Bostanica (1721), Gheorghe Surdu (574), Grişa Papuc (253), Hariton Gudumac (636), Leonid Moldovanu (1171), Maxim Pavilescu (45), Vasile Bondari (1743), Колесник Николай (177). Deci, doar de pe aceste câteva conturi şi doar prin intermediul platformei disqus.com au fost postate 8969 de comentarii pe diverse site-uri de ştiri.

Sursa: zgd.md