Solicitat să comenteze declaraţia de ieri a europarlamentarului Andi Cristea, precum că cineva de la PD a telefonat la Bucureşti, la Partidul Social Democrat, al cărui membru e Cristea, ca să ceară schimbarea acestuia din funcţia de preşedinte al Delegaţiei Parlamentului European pentru Republica Moldova, Marian Lupu a respins acuzaţiile.

„Azi dimineaţă am discutat cu conducerea secretariatului PSD de la Bucureşti. Tot ce am făcut ca investigaţie nu arată nicio urmă că cineva de la PD a telefonat la Bucureşti. Colegii de la PSD şi-au cerut scuze, am înţeles că studiază situaţia şi o să iasă azi mâine cu declaraţie clară. Eu am o sumedenie de griji şi probleme ca să stau şi să ghicesc cine şi ce are în vedere, fie el şi europarlamentar. Spune ce ai de spus, dacă ai ce spune”, l-a îndemnat liderul PD pe europarlamentarul Cristea.

Un îndemn similar a avut Lupu şi pentru preşedintele Nicolae Timofti. „Nu să dăm din limbă şi să discutăm, dar sunt instituţii, mecanisme, acţiuni care pot fi întreprinse, iar şeful statului nu e limitat în aceste acţiuni. Dacă se spune ceva, trebuie să vină proba”, a spus Lupu, referindu-se la declaraţiile emise recent de Preşedinţie, precum că asupra lui Nicolae Timofti s-ar exercita presiuni de partea PD şi că şeful statului a avut o întrevedere cu ambasadorii europeni în legătură cu această situaţie.

Amintim că europarlamentarul Andi Cristea a declarat ieri că cineva de la PD a sunat la Partidul Social Democrat, la Bucureşti, ca să ceară schimbarea acestuia din funcţia de preşedinte al Delegaţiei Parlamentului European pentru Republica Moldova. 

„Miercuri, 16 decembrie, împreună cu europarlamentarii Elmar Brok (PPE) şi Petras Austrevicius (ALDE), am avut o videoconferinţă cu liderii partidelor de la Chişinău. Având mandat din partea grupului meu politic, am spus anumite lucruri ferme „colegilor” din Partidul Democrat, chestiuni cu impact politic intern şi european. Ştiţi care a fost reacţia lor? Pe moment nu au spus nimic, au luat notă de ce le-am comunicat, iar imediat după întâlnire au sunat la Bucureşti, la Partidul Social Democrat, al cărui membru sunt, ca să încerce să mă schimbe din funcţia de preşedinte al Delegaţiei Parlamentului European pentru Republica Moldova”, a declarat ieri Andi Cristea, revoltat de gestul celor din PD, pe care îl califică drept unul de „inconştienţă politică”.

„E incredibil şi faptul că s-au gândit la aşa ceva, nu numai că au acţionat. Înseamnă că nu înţeleg mai nimic din jocul european. Din păcate, asemenea apucături fac ca Moldova să întârzie în drumul spre UE prin acţiuni care pur şi simplu nu se fac, nici intern şi nici extern. Ruşinos! Ce nu ştiu colegii mei este că preşedinţii delegaţiilor Parlamentului European sunt aleşi pe o durată de cinci ani şi răspunsul meu la această încercare nu poate fi decât unul instituţional”, a mai declarat europarlamentarul.