Avocatul fostului premier susţine că decizia Judecătoriei Buiucani este una neîntemeiată şi ilegală. „Probele şi riscurile invocate de acuzare sunt fundamentate pe aceleaşi declaraţii ale unor martori ale căror integritate o punem la îndoială”, afirmă Igor Popa.

Mai mult, potrivit avocatului, încheierea de prelungire a arestului preventiv, reprezintă o reproducere fidelă a Demersului privind prelungirea măsurii arestului preventiv, fără a proba careva elemente noi, ce ar justifica necesitatea prelungirii arestului.

„Iar în aceste circumstanţe, dispunerea prelungirii măsurii arestării preventive este absolut nejustificată, fiind inadmisibilă într-un stat care se pretinde a fi democratic”, precizează Igor Popa.

Vladimir Filat a fost reţinut pe 15 octombrie, în aceeaşi zi după ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat. Procuratura Anticorupţie i-a atribuit fostului premier statut de învinuit pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă, în urma unui autodenunţ al controversatului om de afaceri, primarul de Orhei, Ilan Shor.

Avocatul fostului premier a depus o plângere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului prin care denunţă tratamentul inuman faţă de clientul său.

Vladimir Filat afirmă că arestarea sa este consecinţa unui scenariu diabolic, pus la cale de către oligarhul Vladimir Plahotniuc cu scopul preluării controlului total asupra Moldovei.