Partida de la Melbourne, de marţi de dimineaţă, a avut o desfăşurare pe care puţină lume ar fi putut-o anticipa. Mare favorită a disputei, Simona a început la serviciu, dar, după ce şi-a adjudecat primele două puncte, a făcut trei greşeli neforţate şi Makarova a reuşit break-ul. Rusoaica a surprins-o pe a treia favorită a întrecerii australiene cu lovituri agresive şi astfel a ajuns să conducă în primul set cu 3-0. Al doilea break l-a reuşit de la 15-30, după ce Simona a făcut două duble greşeli consecutive.

A urmat apoi singura perioadă din tot meciul în care românca a părut că îşi revine. A irosit două mingi de break, dar a fructificat-o pe a treia şi scorul a devenit 1-3. A servit apoi mai sigur, apropiindu-se la 2-3. Din acel moment a căzut total, a mai reuşit să câştige, cu dificultate, două game-uri, pe serviciul propriu, iar Makarova a defilat pe teren.

Setul doi a avut la start două momente cruciale. În primul game, pe serviciul propriu, Simona a condus cu 40-30 şi a făcut apoi două duble greşeli, oferindu-i practic cadou minge de break adversarei. Apoi, în game-ul imediat următor, a condus cu 40-0, a avut trei mingi de break şi le-a irosit pe toate.

Sigură pe loviturile sale, cu un serviciu excelent, de cele mai multe ori la T, cu mult efect, jucătoarea în vârstă de 26 de ani născută la Moscova a reuşit să scurteze punctele pentru a nu-i oferi Simonei şanse de a controla schimburile. Parcă fără să realizeze acest lucru, a treia jucătoare a lumii s-a precipitat şi a acceptat fără replică ritmul impus de oponenta sa, ba chiar a părut că şi ea îşi doreşte să se încheie mai repede partida.

A continuat să rişte lovituri la limită şi atunci când a fost evident că nu simte bine mingea şi  nu controlează loviturile, iar în unele momente mimica feţei spunea despre ea că parcă e enervată de faptul că nu îi intră lovituile precipitate pe care le trimitea.

Simona a părut, mai ales în setul al doilea, că e uimită de cât de slab joacă şi că nu realizează că ceva trebuie să se schimbe în tactica ei. A continuat să încerce să joace repede şi la limită, grăbită parcă să întoarcă în favoarea ei disputa, dar incapabilă să realizeze că tocmai această grabă îi convenea de minune Makarovei.

Statistica disputei explică perfect diferenţa de pe tabelă, chiar dacă factorul decisiv, aşa cum au arătat cele două jucătoare pe teren, pare a fi fost cel mental. Simona a părut blocată în dorinţa de a se califica în semifinale cu orice preţ şi cât mai rapid posibil.

Astfel, a avut un procentaj de doar 56% pe primul serviciu, faţă de 75% Makarova. Doar 15 puncte câştigate cu primul serviciu de româncă, 28 Makarova, în vreme ce raportul punctelor pe serviciul doi a fost 10-8 în favoarea rusoaicei.

31 de greşeli neforţate de partea Simonei, 20 în dreptul oponentei sale, 15-10 pentru reprezentanta noastră scorul loviturilor direct câştigătoare. Iar procentajul mingilor de break fructificate e unul ne necrezut: cinci din şase Makarova, una din nouă Simona.

În urma acestui rezultat, Simona va primi 430 de puncte WTA şi 241 000 de euro, premiu.