(GRAFIC) Investiţii de milioane de euro: Top 10 finanţatori externi ai Republicii Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În 2014, Republica Moldova a primit peste 450 de milioane de euro în cadrul programelor de asistență pentru dezvoltare, de patru ori mai mult decât în urmă cu zece ani și cu 33% mai mare faţă de anul 2013.

Printre grupul de parteneri de dezvoltare cu care colaborează Republica Moldova întru realizarea agendei pentru dezvoltare este de menționat că UE, împreună cu ţările membre ale UE și instituțiile financiare europene, rămâne cel mai mare/important partener după volumul debursărilor, după care urmează Guvernul SUA, BM ONU. La categoria alţii sunt incluşi: Republica Populară Chineză, Japonia, Fondul Global, Confederația Elvețiană, Republica Turcă.

Uniunea Europeană rămâne în topul partenerilor de dezvoltare după volumul asistenţei contractate și demarate sub formă de granturi – circa 220 de milioane euro, potrivit Platformei pentru Gestionarea Asistenței Externe (PGAE).

UE este urmată de BEI și Guvernul Poloniei prin semnarea a două acorduri financiare cu un buget de 120 de milioane de euro și respectiv 100 de milioane de euro, fonduri integral alocate pentru dezvoltarea sectorului agricol.
b
Este de menționat că în dinamica ultimilor 5 ani volumul asistenţei oficiale pentru dezvoltare contractate are tendința de creștere. Pentru perioada de raportare 2014 acesta constituie 731,5 de milioane de euro, în creștere cu circa 17 % faţă de nivelul anului 2013 (623,9 de milioane de euro).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...