„Oamenii în sfârşit vor putea vota cu ochii deschişi, ţinând cont de experienţa recentă, de falimentul total al partidelor populiste care se declarau proeuropene, însă care au transformat ţara de la o istorie de succes, la una practic, falimentară. Noi am trebui să trecem de la unii termeni generali la o terminologie politică. În realitate este transformarea unei părţi a mişcării civice protestatare într-o forţă politică în care partidul Forţa Poporului joacă rolul de o altă platformă. Am făcut 27 de conferinţe ale organizaţiei teritoriale. De fapt, s-a produs un fel de consolidare a structurilor existente în teritoriu în perspectiva creării de fapt, a unei noi formaţiuni revigorate prin spiritul protestatar. Garanţia pe care noi o oferim societăţii este apariţia unei noi forţe sănătoase”, a declarat analistul politic Nicolae Chirtoacă.

În aceeaşi ordine de idei, membrul Platformei Civice Demnitate şi Adevăr Vasile Năstase a declarat că noul partid politic va fi creat în contextul rezoluţiilor populare adoptate în cadrul protestelor de amploare din centrul capitalei.

„Edificarea unei alternative politice rezidă din rezoluţiile populare, în primul rând din rezoluţia din 6 septembrie şi în special din cea din 13 septembrie, când peste o săptămână guvernarea criminală nu a îndeplinit nici măcar una dintre revendicările populare, nici măcar nu a iniţiat un dialog cu protestatarii sau cu reprezentanţii protestatarilor, atunci s-a decis convocarea acelui mare miting de protest, unde s-a dezbătut acea rezoluţie şi a fost votată de oameni. Avem nişte elemente foarte limpezi şi foarte clare despre modul în care va fi formată această alternativă politică viabilă. Astfel, se va baza pe trei elemente cheie. Este vorba despre transparenţă, integritate şi profesionalism. Va exista şi mecanismul de filtrare a oamenilor care vor dori să participe la această construcţie politică prin proiecte finanţate de UE, prin presa liberă. Atât timp cât guvernarea oligarhică şi criminală nu doreşte să implementeze revendicările populare, acest lucru se va face de către această emanaţie a mişcării protestare, care nu-şi poate realiza scopuri doar prin intermediul unei platforme politice, care va fi antrenată în campania electorală. Suntem siguri că aceasta va prelua puterea în Republica Moldova. Emanaţia va implementa revendicările populare, ele vor fi primordiale”, a spus Năstase. 

„Noi suntem emanarea unui spirit unic, spirit protestatar contra actualei guvernări oligarhice, contra sistemului putred care este suficient ca să dai cu degetul şi el se va prăbuşi”, a precizat Chirtoacă.

Referindu-se la aderarea reprezentanţilor Platformei DA la Partidul Forţa Poporului, Nicolae Chirtoacă a afirmat: „Partidul a fost conceput aproape trei ani în urmă, înregistrat în aprilie 2013, anume ca forţă antioligarhică. Sarcina imediată a fost reîntoarcerea imediată spre normalitate. Este vorba despre civilizaţie europeană, o Moldovă modernă, un trai de viaţă decent, oameni care stau acasă, copii care nu pleacă peste hotare, familii reîntregite. Ceea ce a fost extraordinar că am început discuţiile cu Platforma DA şi am văzut că programul nostru şi cu programul, viziunile, planurile Platformei DA coincid. Aşa a vrut soarta ca noi să ne conjugăm eforturile şi să mergem împreună înainte până când facem schimbarea. În realitate noi vom avea un vector care este spre modernizare, spre civilizaţie europeană prin reforme şi prin stabilizarea situaţiei, adică ieşirea din criză”.

Amintim că astăzi mai mulţi reprezentanţi ai Platformei Civice Demnitate şi Adevăr au anunţat că aderă la Partidul „Forţa Poporului”, precizând că platforma DA va rămâne însă în continuare una civică şi va face în continuare presiune pe guvernare, indiferent de forţele care vor accede la putere.