Procentul cetățenilor Republicii Moldova care ar vota pentru unirea țării lor cu România a scăzut la 21%, arată rezultatele Barometrului de Opinie Publică realizat de Fundația Soros, și care sunt prezentate astăzi de România liberă. Ziarul adaugă că un sondaj de opinie din vară găsea un procent la 68% susținători în favoarea ideii de unire.
Într-un articol publicat pe blogurile Adevărul, Răzvan Voncu propune cooptarea „Basarabiei culturale” în programul manifestărilor care ar trebui să întâmpine aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire, pe 1 decembrie 2018. Comentatorul nu e sigur că va exista un asemenea program, dar i se pare de la sine înțeles din partea oricărui om „sănătos la cap” că, „în pofida deceniilor de propagandă antiromânească şi a unor interese politice foarte dubioase de la Chişinău, cultura română este una singură, pe ambele maluri ale Prutului”.
Priorităţile se văd însă diferit de la Chișinău, după cum constată site-ul stiripesurse.ro preluând o postare pe Facebook a fostului prim ministru Ion Sturza. El spune că țara se găsește pentru prima oară de la declararea independenței în pericol de a dispărea ca stat. Iar ca acest pericol să fie îndepărtat, ar fi nevoie de stabilizarea urgentă a situației economice, inclusiv a celei bugetare, de salvarea sistemului bancar de la un colaps iminent prin recapitalizarea băncilor de către acționari. Dacă aceștia se opun, Ion Sturza crede că trebuie să se treacă pur și simplu la naționalizarea lor. Ar mai fi nevoie și de măsuri de asigurare „stabilă si garantată” a livrării de resurse energetice și de măsuri drastice de securitate și siguranță națională. Stiripesurse.ro reamintește că și alți analiști și oameni politici moldoveni au tras semnale de alarmă în același sens. Este citat Dan Dungaciu cu o declarație făcută cu câteva zile în urmă: în acest moment, Republica Moldova are de ales doar între rău și mai puțin rău.
Se comentează azi la București și rezultatele primului tur al alegerilor regionale din Franța, unde partidul de extremă dreapta condus de Marine Le Pen s-a situat în mod detașat pe primul loc. Evenimentul zilei susține că „victoria Frontului Naţional în alegerile regionale din Franţa este victoria lui Vladimir Putin”. Partidul fondat de Jean Marie Le Pen și condus în clipa de față de fiica lui, Marine le Pen, a avut dintotdeauna strânse legături cu Rusia lui Vladimir Putin, reamintește această analiză. În ultimul an, Marine le Pen a fost acuzată că și-a finanțat campania electorală cu bani rusești și a admis că a fost vorba de un împrumut de la Moscova, întrucât băncile franceze i-au refuzat cererile de finanțare. Evenimentul zilei citează reacțiile de satisfacție ale unui influent blogger rus din medul on-line francez. Acesta le-a cerut „prietenilor” săi de pe o rețea de socializare să declare dacă ar fi de acord ca Marine le Pen să devină șeful statului francez. 80% dintre ei au răspuns DA.
„Ascensiunea dreptei populiste în Franța, alimentată de criza economică, criza refugiaților și de imigrația din spațiul islamic, reprezintă un curent care amenință să includă întreaga Europă” – scrie și Cristian Câmpeanu în România liberă. „Europa cade din ce în ce mai mult pradă curentelor non-liberale și autoritare întruchipate de partide, care, aproape fără excepție sunt susținute (…) de la Moscova. Ceea ce, pentru Europa de Est și pentru România reprezintă o problemă urgentă și gravă”.