Linkuri accesibilitate

Guvernul Streleț față cu opoziția de stânga


Igor Dodon, la protestul din fața Parlamentului, 15 octombrie 2015
Igor Dodon, la protestul din fața Parlamentului, 15 octombrie 2015

Socialiștii adună semnături pentru o moțiune de cenzură, iar comuniștii au anunțat că o vor susține.

După reținerea și arestarea lui Vlad Filat, partidele guvernării au dat semnale că vor susține mai departe guvernul premierului Valeriu Streleț, întrucât țara ar avea nevoie în primul rând de stabilitate. Dar opoziția de stânga din parlament are alte planuri.

Liderul socialiștilor Igor Dodon vorbește de câteva săptămâni despre inițierea unei moțiunii de cenzură împotriva guvernului Streleţ, menționând de fiecare dată că pentru depunerea ei mai sunt nevoie de două semnături. Astăzi Dodon i-a dat cabinetului condus de Valeriu Streleţ cel mult zece zile de activitate şi a adăugat că prin arestarea fruntașului PLDM Vlad Filat s-ar fi destrămat alianța de guvernare.

„Suntem în preajma iernii. Streleţ ce a făcut în perioada asta de 100 de zile de când el este prim-ministru? O vorbit de 40 de lei cursul dolarului, s-a plimbat nu ştiu pe unde prin America şi prin alte ţări. Pentru ce el trebuie să fie prim-ministru?”

Comuniştii vor sprijini o eventuală moțiune de cenzură împotriva guvernului Streleţ, mai ales după comportamentul acestuia din ultimele zile, a anunțat astăzi liderul PCRM Vladimir Voronin.

„Din ceea ce urmărim noi în activitatea aşa-numitului prim-ministru Streleţ ea duce înspre aceea că el mai mult are grijă nu de situația din ţară, nu de măsurile urgente care ar trebui de întreprins. Iată suntem în pragul iernii şi surse bugetare nu avem, dar să ocupe cu aceea că să-i apere spatele lui Filat”.

Voronin a reiterat că-şi dorește un guvern de tehnocrați sau din profesioniști, „care să nu fie în dependență politică de nimeni”. El a lăudat cele două guvernări comuniste ce ar avea mai multe merite în apropierea Republicii Moldova de UE, spre deosebire de actualii guvernanți, care „nu sunt capabili să facă nimic pe dimensiunea europeană decât lozinci şi promisiuni”.

Totuşi, cele două partide de stânga din parlament ar acumula 45 de voturi şi ar avea nevoie de cel puţin şase voturi pentru ca moţiunea să treacă.

„Jocurile sunt făcute, urmează în parlament doar actul final”, a fost reacţia liberal-democratului Valeriu Streleţ. El a afirmat că declarațiile sincronizate ale lui Voronin şi Dodon ar fi urmare a inițierii demisiei şefului CNA Viorel Chetraru, a intenției de reziliere a contractului de concesionare a aeroportului şi chiar a remanierii unor miniştri.

„Şi tactica îmi este deja cunoscută: imediat cum sunt atinse nişte interese mai sensibile ale păpușarului, imediat sunt scoase la rampă sculele. Să înțelegem că, de fapt, Şor mai este ţinut la Aeroportul internațional Chişinău doar pentru fațadă, interesele reale nu sunt deja ale luzi Şor”.

Expertul Alexei Tulbure a analizat comportamentul membrilor PLDM după decapitare şi spune că acest partid nu dă semne că ar putea rezista, mai degrabă vede multă derută.

„Pe de o parte, Plahotniuc dorește să păstreze această alianță, pe de altă parte, el dorește să distrugă acest partid liberal-democrat şi lui îi reușește deocamdată, datorită calităților personale ale liderilor şi a membrilor fracțiunii: lașității, lăcomiei, etc.”

În opinia lui Alexei Tulbure, Partidul Democrat ar putea încerca scoaterea lui Valeriu Streleţ pe tuşă şi distribuirea postului de prim-ministru către un alt partid din coaliţie după ce rolul PLDM a slăbit. Guvernul Streleţ ar putea fi înlocuit cu un cabinet compus din PD, PCRM şi din foşti liberal-democrați conduşi de Iurie Leancă, cu o titulatură de tehnocraţi.

O altă opţiune ar fi un guvern de stânga, dacă democrații sunt gată de o colaborare cu socialiștii. Dar politologul Victor Juc spune că o astfel de coaliție ar avea mai puține șanse deoarece socialiștii cer, pe lângă demiterea guvernului, demiterea președintelui parlamentului, demiterea procurorului general şi a şefilor CNA, SIS, CEC, CCA, unele instituții fiind controlate în urma partajării politice de PD. Or democrații vor fi interesați acum să mențină status-quo-ul până la următoarele alegeri.

„Linia PD este ca în continuare să fie slăbite alte partide, atât pe stânga, cât şi pe dreapta, şi la eventualele alegeri să contabilizeze mult mai multe voturi pentru că ei dețin o mare parte din președințiile de raioane, adică să aplice metodele administrative”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG