Fulgi de porumb made in Moldova - este initiativa unei tinere din raionul Floresti, care vrea sa deschida o linie de produs cereale pentru micul dejun. Femeia a castigat un proiect finantat de europeni, a cumparat utilajul necesar, iar astazi si-a prezentat afacerea.
Angela Sobol din satul Varvareuca, Floresti, este o tanara mamica care spune ca-i plac nespus de mult fulgii de porumb. Pentru ca acest produs la noi este importat, i-a venit ideea sa-i produca acasa. Acum un an, la un concurs de proiecte anuntat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, a obtinut un credit nerambursabil de 13 mii de dolari. Cu acesti bani a cumparat utilaj adus tocmai din China. Tehnologia este simpla.
Oxana GORUN, REPORTER PRO TV: “Faina de porumb se toarna in acest vas, care dupa ce este amestecata foarte bine, masa este transportata prin aceasta teava,aici, unde se intampla cel mai important lucru. Faina este amestecata cu apa, iar fulgii iau forma.”
Dupa aceasta fulgii cruzi sunt transportati in cuptor unde se coc cateva minute. Astazi, probabil din cauza lipsei de experienta, boabele au sarit si pe jos.
Angela SOBOL, PROPRIETARA AFACERE: “Iata astia sunt fulgii nu au nici gust copilul meu ii mananca.”
Dintr-un kilogram de faina de porumb, care este amestecata cu putina faina de grau, iese un kilogram de fulgi. Tanara antreprenoare sustine ca isi propune sa produca lunar pana la 9 tone de produs. Totusi, deocamdata exista o problema: nu stie de unde va lua faina.
Angela SOBOL, PROPRIETARA AFACERE: “Faina aceasta nu poate fi cumparata de oriunde, pentru ca este foarte maruntita....”
Are cinci angajati, iar acum negociaza cu magazinele din Chisinau sa le livreze fulgii. Urmeaza sa imprumute si o linie de ambalare, iar intr-o luna spera sa scoata produsul in vanzare. Potrivit calculelor, un kg de fulgi ar putea fi vandut cu 45 de lei. In total intreaga afacere a costat cateva zeci de mii de dolari.
Angela SOBOL, PROPRIETARA AFACERE: “13 mii ne-au dat si am mai investit inca 100 de mii de lei, am imprumutat.”
La fel ca Angela Sobol de ajutor financiar de pana la 15 mii de dolari au beneficiat inca 39 de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului.
Valoarea totala a proiectului aplicat de PNUD Moldova este de peste 10 milioane de euro.