19:41:32 15.04.2025
Stiri

Șah/Mat la Chișinău

Social 17.10.2015 14:00 Vizualizări3083
Șah/Mat la Chișinău facebook.com

Actualitate // Piesa reflectă lupta pentru putere, reprezentată prin jocul de șah și inspirată din realitatea Republicii Moldova

Un spectacol inedit în care puterea dansează pe tabla de șah a avut loc în premieră la Teatrul „Mihai Eminescu” din Chișinău. Proiectul teatral „Șah/Mat” este realizat de o echipă tânără, numită „M.A.D.E.” și propune în exclusivitate spectacole de expresie corporală ce se bazează pe mișcare, dans, pantomimă și elemente acrobatice.

Însăși denumirea trupei reprezintă inițialele elementelor mișcare, artă, dans și emoție, care s-au regăsit în totalitate, piesa fiind, într-adevăr, o noutate pentru Republica Moldova. Artiștii sunt actori, regizori și dansatori de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, dar și alți tineri talentați, reuniți de regizorul și profesorul universitar Ianoș Petrașcu, care este și fondatorul teatrului.

Lupta pentru putere

Acest tip de spectacol este diferit de piesele din teatrul dramatic, dar și din balet, fiind o compilație a mai multor elemente artistice. „Vrem să popularizăm o formă nouă, care cred eu că va aduce și mai des spectatorul în sală. Din păcate, nu avem o cultură a teatrului în Republica Moldova, iar asta ne doare. Astfel, încercăm să găsim modalități cum să captăm spectatorii și să îi aducem mai des în sălile de teatru”, spune regizorul.

Piesa „Șah/Mat” reflectă lupta pentru putere, reprezentată cel mai bine prin jocul de șah, subiectul fiind inspirat și din realitatea Republicii Moldova. „Spectacolul mai arată cât de mult poți să îți ieși din minți doar ca să ai puterea în mâini”, precizează Ianoș Petrașcu.

Pe scena decorată ca o tablă de șah joacă cele două tabere adverse - „albă” și „neagră”, care se află într-o confruntare pe viață și pe moarte. Compozițiile coregrafice sunt dinamice, iar momentele de acrobație complicate arată dexteritate în mișcările tinerilor, care degajă energie și prospețime.

Dans și emoție

Puterea este reprezentată în spectacol printr-o coroană albă, pe care protagonistul o pierde și o recuperează de nenumărate ori, chiar provocând durere persoanei iubite. Astfel, încât emoțiile redate în scenă dau fiori oricărui spectator.

Regizorul a lucrat împreună cu Eugen Farguțu, pentru ca expresia corporală să fie una cât mai profesionistă. „Ne-am pregătit mai mult de jumătate de an pentru acest spectacol, dar cred că prin dans și emoție am reușit să redăm tot ceea ce am vrut să redăm”, spune dansatoarea Varvara Cobozev.

De aceeași părere este și acrobata Natalia Ciuntu, care consideră că „acest spectacol este o oportunitate de a testa ceva nou și a aduce ceva inedit în societate. Sunt convinsă că ideea va prinde la public și cei care au înțelepciune vor înțelege din start mesajul”.

Public tânăr

Mișcările au fost realizate pe o coloană sonoră grăitoare, compusă din mai multe piese ale lui Hans Zimmer, Mark Petrie și ale formațiilor AudioMachine, Immediate Music, Gothic Storm Music ș.a. Pentru acest spectacol, regizorul a ascultat și a căutat muzică mai mult de trei luni, descoperind operele mai multor compozitori.

Atât muzica, cât și dansul contribuie perfect la reflectarea mesajului, iar sala a fost aproape neîncăpătoare pentru publicul numeros, în mare parte tânăr. La încheierea spectacolului, artiștii au fost felicitați cu flori și cu aplauze.

Piesa a avut loc la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. „Acest teatru este un prieten foarte bun de-al nostru. Suntem parteneri și sperăm în continuare să avem mai multe colaborări frumoase”, menționează regizorul Ianoș Petrașcu, care a lucrat cu Petru Hadârcă la spectacolul pentru copii „Peppi Ciorap Lung”.

Festivaluri internaționale

Prezent la eveniment, preşedintele Uniunii Teatrale din Moldova, Alexandru Grecu, a subliniat că „spectacolul prezintă interes ca noutate. Tinerii nu fac numai balet şi plastică, ci şi un spectacol bine închegat, cu rezolvare dramatică”.

Tânăra echipă de teatru vrea să participe cu acest spectacol la festivalurile internaționale, aplicând deja la cele din România, mai ales că în Europa această formă de teatru este mult mai cunoscută și mai apreciată. De asemenea, tinerii își doresc să mai joace spectacolul acasă, dar încă nu este nimic preconizat.

Autor: Victoria Bortă
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte