Diverse agenții de informații văd semne că armata rusă se pregătește și pentru viitoare conflicte cu alte țări din Europa. În ultimele săptămâni, reprezentanții de rang înalt ai Bundeswehr au avertizat mai clar ca niciodată cu privire la o amenințare acută în Europa. Potrivit agenților de informații, Rusia se pregătește pentru un război major – chiar și dincolo de Ucraina, relatează Heute și Hotnews.
Trei fuseseră văzute în bază încă de zilele trecute. Kan, televiziune publică, susține că avioanele se află la o distanță ce le-ar permite să lovească atât Yemenul, cât și Iranul.
Altfel spus, în bază sunt dislocate în prezent un sfert dintre bombardierele cu capacitate nucleară B-2 din arsenalul SUA.
Fosta administrație americană, cea condusă de democratul Joe Biden, a folosit avioane B-2 cu bombe convenționale împotriva țintelor Houthi anul trecut.
Portavionul american USS Harry S. Truman a lansat atacuri asupra rebelilor Houthi din Marea Roșie, iar armata SUA intenționează să aducă și portavionul USS Carl Vinson, din Asia, în Orientul Mijlociu.
Loviturile efectuate de armata SUA împotriva rebelilor Houthi din Yemen au fost marcate de o adevărată controversă, în condițiile în care oficialii americani de top au fost criticați pentru decizia de a discuta planurile de război într-un grup de pe platforma de mesagerie Signal în care a fost introdus din greșeală și un jurnalist.
Rebelii Houthi sunt parte a „axei de rezistență” pe care o conduce Iranul împotriva Israelului, a SUA și a Occidentului mai larg, alături de grupări armate ca Hamas și Hezbollah, potrivit BBC.
Președintele SUA i-a amenințat pe rebelii Houthi că va dezlănțui „iadul” împotriva lor dacă nu renunță la atacurile împotriva transporturilor din Marea Roșie, dar a avertizat și Iranul.
„Către Iran: Sprijinul pentru teroriștii Houthi trebuie să se încheie imediat! Nu amenințați poporul american, pe președintele său, care a primit unul dintre cele mai mari mandate din istoria prezidențială, sau căile de transport maritim din întreaga lume. Dacă o faceți, feriți-vă, pentru că America vă va trage pe deplin la răspundere și nu vom fi drăguți în privința asta”, a mai spus Donald Trump în mesajul postat pe platforma Truth Social în 15 martie.
Sprijinul pentru rebelii Houthi nu este singura nemulțumire a președintelui Trump în ceea ce privește Iranul. Liderul american a anunțat o campanie de „presiune maximă” cu scopul de a face Teheranul să se așeze la masa discuțiilor pentru negocierea unui acord nuclear, amenințând că, în caz contrar, va păți „lucruri foarte rele”.
Iranul a exclus posibilitatea unor negocieri directe cu Washingtonul în actualele circumstanțe, dar s-a arătat dispus să poarte discuții indirecte.