L-a Paris, liderii europeni au decis că vor menține sancțiunile impuse Rusiei, să asigure sprijin militar imediat pentru Ucraina și să întărească flancul estic.
În plus, urmează să fie format un grup de lucru care să monitorizeze respectarea acordului pentru încetarea focului pe 30 de zile, în Marea Neagră.
„România va participa la acest grup de lucru. Prin radare, drone, poliția aeriană, dar și colaborarea cu Turcia și Bulgaria pe partea de deminare, vom colabora astfel încât acest acord să fie respectat”, a declarat președintele interimar al României, Ilie Bolojan.
Președintele Emmanuel Macron a menționat că Franța și Marea Britanie conduc eforturile de a trimite o „forță de reasigurare”, însă ideea nu a fost aprobată de toți aliații europeni.
„Aceste forțe de reasigurare sunt o propunere britanico-franceză care este dorită de Ucraina. Nu are unanimitate astăzi, dar nu avem nevoie de unanimitate pentru a face acest lucru”, a declarat Macron, precizând că o delegație franco-britanică se va deplasa în Ucraina în zilele următoare pentru a discuta despre acest lucru și despre forma viitoare a armatei ucrainene, transmite France24.
La acest capitol, în urma summitului de la Paris, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a declarat, în cadrul unei conferințe, că România nu va trimite militari în Ucraina.
Premierul britanic Keir Starmer a confirmat planurile șefilor armatei franceze, britanice și germane de a se deplasa la Kiev pentru a ajuta la planificarea sprijinului pentru viitoarea armată ucraineană, ca parte a unui efort mai amplu de a oferi reasigurare țării, precum și o nouă reuniune a grupului de contact pentru apărarea Ucrainei „pentru a mobiliza mai mult ajutor militar și a menține Ucraina în luptă”.
Președintele francez a declarat că Europa trebuie să se pregătească pentru orice scenariu, inclusiv unul în care inițiativa sa de securitate nu ar fi sprijinită de SUA.
După summit, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că omologul său francez, Emmanuel Macron, și premierului britanic, Keir Starmer, au fost desemnați reprezentanții Europei pentru posibile discuții de pace privind războiul cu Rusia.
Citește și: Summitul „Coaliției celor dispuși”. Statele care susțin Ucraina dincolo de declarații
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.