Potrivit Statului Major al armatei sud-coreene, întăririle au fost trimise în lunile ianuarie și februarie și se adaugă celor aproximativ 8.000 de soldați nord-coreeni deja aflați în Rusia. Informațiile arată că aceștia au fost implicați activ în luptele din regiunea Kursk, dar au fost retrași temporar după pierderi semnificative.
Coreea de Nord a furnizat și un volum considerabil de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, precum și aproximativ 220 de obuziere autopropulsate și lansatoare multiple de rachete, contribuția militară fiind descrisă ca „în creștere, în funcție de evoluția conflictului”.
Această colaborare militară are loc în contextul unui acord de apărare încheiat în 2023 între Kim Jong-un și Vladimir Putin, care prevede sprijin reciproc „cu toate mijloacele disponibile” în cazul unui atac asupra uneia dintre părți. În urmă cu o săptămână, consilierul de securitate al Kremlinului, Serghei Șoigu, s-a întâlnit cu Kim la Phenian, transmițându-i „cele mai calde salutări” din partea lui Putin.
Autoritățile sud-coreene avertizează că această relație tot mai strânsă ar putea duce la transferuri de tehnologie militară avansată, inclusiv în domeniul spațial. În paralel, Phenianul a prezentat recent drone de atac ghidate de inteligență artificială și o dronă de recunoaștere care, potrivit Seulului, ar putea include componente furnizate de Rusia.
CONTEXT. De la începutul războiului, Coreea de Nord a trimis mii de containere cu muniții către Rusia, iar unele rachete fabricate în Coreea de Nord au fost deja folosite în atacuri asupra Ucrainei, potrivit oficialilor americani. În plus, spitale nord-coreene ar fi tratat sute de soldați ruși răniți pe front.
La rândul său, Rusia furnizează Coreei de Nord cărbune, alimente și medicamente. Într-un gest simbolic, copiii soldaților ruși uciși în Ucraina ar fi fost trimiși în tabere de vară în Coreea de Nord, iar ambele țări dezvoltă programe comune de schimburi educaționale.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.