O schemă ilegală pusă la cale de directorul general al unei companii de construcții din capitală ar putea lăsa pe drumuri în jur de 80 de familii. Oamenii, care și-au procurat încă în 2019 apartamente, într-un bloc de locuit din sectorul Botanica, se judecă acum cu reprezentanții actuali ai firmei, care afirmă că în contul său nu au ajuns toți banii achitați, respectiv, ei nu dețin dreptul de proprietate asupra locuințelor și actele pe care le au ar fi nule. Disperați, oamenii nu mai știu cui să se adreseze pentru ca să li se facă dreptate și se tem că vor rămâne fără apartamente.
Povestea celor 80 de proprietari de apartamente ai unui bloc de locuit de pe strada Sarmizegetusa din sectorul Botanica al capitalei a început încă în 2019. Corina Ciobu povestește că și-a cumpărat, în acea perioadă, un apartament cu o cameră, achitând suma integrală și aștepta ca blocul să fie dat în exploatare pentru a se putea muta în noua sa locuință. A avut parte de o surpriză, însă.
„Am așteptat să fim înștiințați, pentru că trebuia să ne dea proces-verbal de finisare a lucrărilor, însă nu am fost telefonați, după care pare-mi-se am văzut la televizor că este o problemă, am mers acolo, am intrat și am întrebat care este situația la noi, ei ne-au spus că nu am achitat apartamentul, la care eu le am spus că am și cec și chitanță și mi s-a răspuns că sunt false”.
Deși femeia avea toate actele în regulă, atât bonul de plată, cât și contractul de investitor cu ștampila companiei de construcții, reprezentanții acesteia i-au spus că din motiv că suma de bani achitată de ea nu a ajuns în conturile firmei, aceste acte nu ar avea nicio valoare. Oamenii spun că s-au pomenit în această situație după ce unul din cei doi investitori ai companiei ar fi dus o contabilitate la negru, transferând doar o parte din bani în conturile firmei, după care a fugit din țară.
„Aici am un apartament cu două camere. Am fost în judecată cu ei din 2019 până în 2021, un an mai târziu am primit dreptul de proprietate, am făcut reparație anul trecut, iar acum locuim”.
Apoi, timp de 3 ani de zile, oamenii au trăit liniștiți, ca recent, să fie chemați din nou în judecată. O comisie creată în incinta companiei de construcții a decis anularea bonurilor de plată a proprietarilor, instanța le-a dat câștig de cauză, iar acum oamenii sunt chemați în judecată. În prezent, actualul administrator vrea să recupereze banii lipsă prin exproprierea proprietarilor celor 80 de apartamente.
„Mă sună avocatul peste trei ani și îmi spune că ai o altă chemare în judecată, pentru că au fost anulate cecurile, asta deși noi le avem, totul este în regulă, suma a fost achitată”.
„A fost creată o comisie în interiorul companiei, în care a intrat și contabila, care la vremea respectivă, încasa de la noi bonurile, au început să facă acte care să anuleze bonurile. Prin această metodă ei au anulat bonuri în valoare de 22 de milioane de lei. Așa cum după decizia procesului de judecată, aceste acte au primit putere juridică, iar acum noi trebuie să contestăm. Ne au acționat în judecată și vor ca toate procesele pe care le-am câștigat până acum să fie anulate”.
„Sunt un simplu om care am telefonat să îmi procur un apartament, să locuiesc, am achitat bani, am făcut contract, l-am înregistrat, nu înțeleg ce vor ei de la mine”.
Am încercat să discutăm cu reprezentanții companiei de construcții, însă aceștia au refuzat să răspundă la întrebările noastre.
„- Eu nu discut cu jurnaliștii la telefon. Voiam să vă întreb despre cazul celor care... - Nu discut la telefon și nu dau interviuri. - În realitate am putea să ne vedem?- Dacă aveți întrebări, îmi faceți vă rog o solicitare în scris și eu vă răspund în scris? - Unde vă trimit solicitarea? Pe adresa mea oficială înregistrată la Ministerul Justiției. - Îmi puteți da adresa? - O găsiți în registrul ministerului de justiție”.
Astfel, locatarii blocului de locuit de pe strada Sarmizegetusa, urmează să se prezinte la ședințe de judecată pentru a încerca să demonstreze din nou că și-au cumpărat apartamentele pe cale legală.