CSM denunță tentative de subminare a justiției după atacul verbal al lui Tauber asupra unui magistrat

CSM denunță tentative de subminare a justiției după atacul verbal al lui Tauber asupra unui magistrat

Consiliul Superior al Magistraturii constată tentative de intimidare a unui magistrat și de subminare a independenței justiției. Aceasta după un mesaj lansat public de deputata Marina Tauber în adresa judecătorului care a pronunțat sentința deputatului Alexandr Nesterovschi.

Irina Soltan

 Independența judecătorilor este un principiu fundamental al democrației și trebuie respectată de toți actorii politici, indiferent de circumstanțe. CSM subliniază că orice atac public la adresa judecătorilor constituie o ingerință gravă în actul de justiție și contravine principiilor statului de drept.

Autor: Consiliul Superior al Magistraturii

CSM constată că atacurile ce vizează o hotărâre judecătorească, „reprezintă încercări de influențare a judecătorilor și afectează încrederea publicului în imparțialitatea instanțelor”.

Consiliul subliniază că va sesiza instituțiile competente cu privire la orice încercare de subminare a independenței justiției. În acest sens, politicienii sunt îndemnați să respecte separația puterilor în stat și să evite orice acțiuni, ce ar putea fi percepute ca ingerințe în activitatea instanțelor de judecată.

Reacția CSM este adresată deputatei Marina Tauber. Aceasta după ce parlamentara a avut un mesaj la un post de televiziune adresat magistratului care a pronunțat sentința deputatului Alexandr Nesterovschi/

Să nu credeți că cineva vă va cruța. Alexandru Negru practic și-a atribuit singur o condamnare penală și va trebui să răspundă pentru ea. La fel ca și procurorii și judecătorii care își bat joc de sistemul de justiție și îl folosesc ca pe o bâtă împotriva opoziției. Nu mai e mult. Dictatorii nu rezistă mult.

Autor: Marina Tauber, deputată independentă

CONTEXT. Nesterovschi, fost deputat socialist și neafiliat în prezent, s-a ales cu cetățenia Federației Ruse cu puțin timp înainte să-și afle sentința în cauza penală în care a fost cercetat.

Menționăm că, în decembrie 2023, Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată cauza penală în privința deputatului Alexandr Nesterovschi. 

Urmărirea penală în temeiul infracțiunii de corupere pasivă, a fost pornită în luna iunie 2023, iar pe faptul pregătirii finanțării unui partid politic a fost pornită în septembrie 2023, de către Procurorul General interimar.

Acesta este învinuit de corupere pasivă în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și pregătirea finanțării partidelor politice, din surse interzise de lege săvârșită în proporții mari.

La 19 martie 2025 deputatul transfug a fost condamnat la 12 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis. Acesta a fost găsit vinovat, în prima instanță, de corupere pasivă, precum și de implicare în pregătirea și acceptarea finanțării unui partid politic de către un grup criminal organizat. Acesta nu a fost prezent la ședința de judecată la pronunțarea sentinței.

În octombrie 2024, Autoritatea Națională de Integritate a depistat avere nejustificată de 364 de mii de lei la Nesterovschi.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.