Președintele Donald Trump a prezentat ratele „tarifelor reciproce” ale SUA cu care se vor confrunta, începând de astăzi, peste 180 de țări și teritorii, inclusiv Uniunea Europeană și Marea Britanie, în cadrul noii sale politici comerciale radicale. SUA nu au inclus Rusia pe o listă extinsă de țări care se vor confrunta cu noi taxe vamale, în timp ce Ucrainei i-au impus un tarif de 10%. Totodată, produsele din Republica Moldova care vor fi exportate în SUA vor fi taxate cu 31% la intrarea pe piața americană.
Piețele financiare, monetare și de mărfuri din întreaga lume resimt impactul războiului comercial provocat de Donald Trump, iar temerile legate de o posibilă recesiune globală cresc pe măsură ce prețurile petrolului scad, bursele se prăbușesc și dolarul își pierde valoarea față de alte monede, scrie Biziday. Între timp, sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus peste noapte 93 de drone ucrainene, conform presei ruse de stat. La rândul lor, forțele aeriene ucrainene susțin că Rusia a lansat 74 de drone într-un atac din timpul nopții, notează Hotnews.
UPDATE Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a avertizat joi, înaintea reuniunii miniștrilor de externe din statele membre, la Bruxelles, că Rusia va rămâne „pentru mulți” ani o amenințare la adresa restului Europei, chiar și în cazul încheierii unui acord de pace în Ucraina, relatează Ukrainska Pravda.
UPDATE Un tribunal din regiunea rusă Volgograd a anunţat joi că a condamnat la 14 ani de închisoare un tânăr acuzat de sabotaj feroviar, care ar fi fost comis pentru a ajuta „serviciile speciale ale Ucrainei", notează Digi24.
UPDATE Celebra companie Porsche vrea să acopere pierderile uriașe din cauza declinului afacerii cu automobile din Germania și să își mute atenția către industria militară. Conducerea companiei plănuiește să intre într-un sector profitabil și studiază exemplul Volkswagen, care are în vedere și producerea de arme pentru armata germană. Porsche a lucrat ultima oară cu arme în anii 1960, când a dezvoltat și a început să producă tancul Leopard 1, scrie AlephNews.
UPDATE Administrația președintelui american Donald Trump plănuiește un ordin executiv care ar relaxa normele care reglementează exporturile de echipamente militare, au declarat patru surse familiare cu discuțiile pentru Reuters.
UPDATE Uniunea Europeană ar putea să lanseze în viitor un nou program comun de împrumuturi pentru cheltuieli de apărare, care să includă şi granturi pentru statele membre, a declarat miercuri Nicola Mai, analist principal în domeniul datoriei suverane europene la gigantul financiar PIMCO, transmite Reuters.
UPDATE SUA nu intenționează să își retragă imediat prezența militară din Europa în ciuda cererilor sale ca țările europene să aibă grijă de propria apărare, a declarat joi secretarul general al NATO, Mark Rutte, scrie Reuters. “Nu există planuri ca ei să își retragă brusc prezența aici în Europa”, a declarat Rutte, referindu-se la SUA înaintea unei reuniuni a miniștrilor de externe ai NATO la Bruxelles.
UPDATE Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, și-a exprimat, joi, ”dezamăgirea” cu privire anunțul președintelui SUA, Donald Trump, cu impunerea taxelor vamale de 24% pe exporturile japoneze. Oficialii japonezi au avertizat că tarifele nu sunt în concordanță cu acordurile Organizației Mondiale a Comerțului. Institutul de Cercetare Daiwa a estimat că tarifele reciproce de 24% ale lui Donald Trump ar putea reduce PIB-ul cu 0,6% în acest an, după o creștere de 0,1% în 2024, scrie Gândul.
UPDATE Germania a cerut parcurilor eoliene situate în largul coastelor sale nordice să instaleze sisteme radar moderne, pentru a sprijini supravegherea navelor şi a dronelor. Invazia Rusiei în Ucraina a amplificat îngrijorările privind securitatea în apele europene, mai ales în contextul atacurilor asupra infrastructurii maritime, scrie Spotmedia.
UPDATE „Ukraine2EU”, un program de ajutare a Ucrainei, menit să „avanseze pe calea europeană”, în valoare de 16,7 milioane de euro, finanţat de către Danemarca, Lituania şi Suedia, a fost lansat la începutul săptămânii în vederea unei aderări la UE, a anunţat Delegaţia UE în Ucraina. Programul a fost lansat la Kiev, în cadrul conferinţei „Aderarea Ucrainei la UE: nu dacă, ci când”, potrivit Kiev Independent.
UPDATE O delegație din Ucraina va sosi în SUA la sfârșitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare pentru a discuta despre acordul privind minereurile, a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, pentru Bloomberg. Bessent a spus că înțelegerea e gata, din punctul de vedere al Washingtonului, potrivit Spotmedia.
UPDATE Trimisul președintelui rus Vladimir Putin pentru investiții, Kirill Dmitriev, aflat în această săptămână într-o vizită la Washington, a declarat joi că forțe neidentificate încearcă să alimenteze tensiunile dintre Rusia și Statele Unite, transmite Reuters. „Astăzi, numeroase forțe interesate de menținerea tensiunilor stau în calea reluării unei cooperări constructive… Aceste forțe denaturează în mod deliberat poziția Rusiei, încercând să împiedice orice pas spre dialog, fără să se zgârcească la bani sau resurse pentru asta”, a spus Dmitriev pe Telegram.
UPDATE Rusia și Ucraina se apropie deja de un punct de încetare a focului, însă ambele părți vor trebui să facă compromisuri pentru a ajunge la un acord, întrucât „niciuna dintre părți nu va obține tot ce își dorește” – a spus trimisul special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, la Fox News. Statele Unite își propun să asigure o încetare totală a focului în războiul aflat în desfășurare, a adăugat el. Între timp, Trump rămâne în contact atât cu Zelenski, cât și cu Putin și va putea negocia un acord între cele două țări, potrivit Spotmedia.
UPDATE Scott Bessent, secretarul Trezoreriei americane, a declarat la Fox News că Rusia nu a fost inclusă pe lista cu tarife deoarece „Statele Unite nu fac comerț” cu această țară. Oficialul SUA a adăugat că regimul de la Moscova este deja vizat de sancțiuni din cauza invaziei din Ucraina, relatează Kommersant.
UPDATE Trimisul lui Vladimir Putin, Kirill Dmitriev, s-a întâlnit miercuri cu oficiali americani la Washington, în timp ce administrația Trump ia în considerare afacerile cu Moscova, chiar dacă Rusia continuă războiul împotriva Ucrainei și refuză o încetare a focului. Din cauza războiului, Dmitriev se află sub sancțiuni pe care SUA a trebuit să le suspende pentru ca el să poată vizita. Dmitriev este cel mai înalt oficial rus care călătorește în SUA cu afaceri de stat de când Rusia a început războiul. Nu a fost clar ce a discutat miercuri cu oficialii americani. Dmitriev are relații strânse cu echipa Trump, care datează de la alegerile din 2016, în care ancheta Mueller a descoperit interferențe rusești„ample și sistematice” în favoarea lui Trump, potrivit The Guardian.
UPDATE Uniunea Europeană (UE), ”pregătită de războiul comercial” cu Statele Unite, ia în calcul, în riposta sa la taxele vamale anunţate de către Donald Trump, ”să atace serviciile digitale”, anunţă joi o purtătoare de cuvânt a Guvernului francez, Sophie Primas, relatează agenția de știri AFP, citată de News.ro. ”Suntem aproape siguri că efectiv vom avea efecte recesive asupra producţiei”, a declarat ea la RTL, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la ”impactul” asupra filierei vinurilor şi spirtoaselor, scrie G4media.
UPDATE Premierul australian Anthony Albanese a declarat joi că decizia președintelui american Donald Trump de a impune un tarif de 10% asupra aliatului său “nu a fost actul unui prieten”, dar a exclus tarife reciproce împotriva Statelor Unite, scrie Reuters.
UPDATE Ucraina se confruntă cu un „deficit de finanțare” de 10 miliarde de dolari pentru proiectele de reconstrucție în 2025, a declarat prim-ministrul Denys Shmyhal pe 2 aprilie. Shmyhal’s a făcut comentariile pe social media după o reuniune a Comitetului director al Platformei donatorilor din Ucraina, scrie Mediafax.
UPDATE Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat joi Ucraina că a lansat atacuri „provocatoare” asupra instalațiilor energetice rusești, în ciuda moratoriului intermediat de Statele Unite, transmite Reuters. Ucraina acuză, de asemenea, Rusia că a încălcat armistițiul, pe care luna trecută Washington a convins ambele părți să-l accepte. Președintele Volodimir Zelenski a declarat în această săptămână că Kievul raportează zilnic Statelor Unite presupuse încălcări ale Rusiei.
UPDATE Forțele aeriene ucrainene au declarat joi că Rusia a lansat 39 de drone peste noapte, transmite Reuters. Forțele aeriene au doborât 28 de drone și alte șapte nu și-au atins țintele, probabil din cauza bruiajului. Armata Kievului nu a precizat ce s-a întâmplat cu cele patru drone rămase.
UPDATE Țările europene furnizează deja mai mult de jumătate din necesarul de muniție al Ucrainei, evaluat recent la două milioane de cartușe de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat joi șeful politicii externe a Uniunii Europene, Kaja Kallas, citată de Reuters. „Aceste lucruri se mișcă foarte bine (…) trebuie să aducem ajutorul Ucrainei cât mai repede posibil. Președintele Zelenski a spus că au nevoie de cinci miliarde pentru a avea cel puțin două milioane de cartușe”, a declarat Kallas înaintea unui summit al miniștrilor apărării din UE, la Varșovia.
UPDATE Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat miercuri seara o listă amplă de tarife, impunând o taxă de bază de 10% importurilor din toate țările – inclusiv Ucraina – cu tarife mai mari pentru principalii parteneri comerciali, cum ar fi Uniunea Europeană. Statele Unite nu au inclus Rusia pe lista tarifelor impuse de „Ziua Eliberării”. Un purtător de cuvânt de la Casa Albă a explicat că sancțiunile economice existente „exclud orice comerț semnificativ”, scrie Axios.
UPDATE Tarifele impuse de preşedintele american Donald Trump pentru importurile de automobile sunt aşteptate să lovească puternic producătorii auto şi economiile din întreaga lume, însă analiştii avertizează că Slovacia, o mică ţară europeană fără ieşire la mare, supranumită ”Detroitul Europei”, ar putea resimţi cel mai sever impact, relatează CNBC, transmite News.ro.
UPDATE Un bombardier strategic Tu-22M3 s-a prăbușit în regiunea Irkuțk din Rusia, relatează publicația letonă de limba rusă Meduza. Ministerul rus al Apărării a anunțat că avionul s-a prăbușit în timpul unui zbor programat. Cei patru membri ai echipajului au reușit să se catapulteze, dar unul dintre aceștia a murit la contactul cu solul. Primele rapoarte indică o defecțiune tehnică. Potrivit canalului de Telegram Mash, bombardierul a căzut în districtul Usolskii, lovind o linie electrică. Bombardierele Tu-22M3 sunt implicate în războiul din Ucraina și au lansat în mod repetat rachete Kh-22/Kh-32, inclusiv lovituri asupra clădirilor rezidențiale și a infrastructurii, atacuri soldate cu numeroase victime civile, scrie Spotmedia.
UPDATE În ciuda unei îmbunătățiri a relațiilor dintre SUA și Rusia, acestea dau semne de tensiune după ce Trump a constatat că Moscova trage de timp în privința încetării focului în Ucraina. Însă acum, Rusia avertizează serios Statele Unite, spunând că dacă Donald Trump va ataca instalațiile nucleare ale Iranului, atunci vor fi consecințe ”catastrofale”, scrie Ziare.com.
UPDATE Ucraina devine o putere militară și chiar un jucător important pe piața mondială de apărare, deși războiul Moscovei, care ține de peste trei ani, a produs distrugeri catastrofale în țara vecină. În același timp, NATO exersează în România cu trupele sale, în cadrul celor mai mari exerciții din acest an, modul în care se luptă contra armatei lui Putin.„Mulțumită industriilor sale de apărare”, a remarcat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, „Ucraina urmează să devină unul dintre principalii contributori la nivel mondial în privința securității și un jucător foarte puternic pe piața mondială a armelor și a tehnologiei de apărare”, conform Newsweek.
UPDATE John Bolton a fost consilier pentru securitate națională al lui Donald Trump din aprilie 2018 până în septembrie 2019. Iar acum, el îl face praf pe actualul președinte al Statelor Unite, spunând că este ”manipulat” de Putin, care îl consideră o ”țintă ușoară”, iar liderul de la Kremlin își pune în aplicare planul său ascuns, scrie Ziare.com.
UPDATE Războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu este doar o dispută teritorială, ci continuarea unui obiectiv secular al Moscovei: distrugerea culturii și statalității ucrainene. Cu toate acestea, în ultimele trei decenii, Statele Unite, prin greșeli strategice și inacțiune, au permis ca Rusia să-și extindă influența și agresivitatea, nereușind să abordeze amenințarea care, sub administrația președintelui Donald Trump, ar putea duce la consecințe catastrofale pentru Ucraina. Aceasta este esența argumentului central al noii cărți semnate de Alexander Vindman, fost colonel în armata americană și director pentru afaceri europene la Consiliul Național de Securitate al SUA în perioada primului mandat al lui Trump, notează Ziare.com.
UPDATE Blocul Comuniștilor și Socialiștilor din Republica Moldova (pro-rus) a depus un proiect de lege privind statutul agenților străini în Republica Moldova, inspirată de modelul din Rusia. Pentru entitățile sau persoanele care nu se vor înscrie în „Registrul Agenților Străini”, se propun amenzi de până la 200 de mii de lei. Autorii proiectului susțin că termenul „agent străin” poate fi atribuit oricărei persoane juridice sau fizice care primește cel puțin jumătate din veniturile sale din străinătate, notează G4media.
UPDATE Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a avertizat miercuri Statele Unite şi Europa în privinţa oricărei tentații de a „merge singure” în materie de securitate, pe fondul tensiunilor crescute privind viitorul alianţei transatlantice şi a opiniilor divergente în privinţa Rusiei, relatează Reuters.
UPDATE Ucraina și Rusia sunt „aproape” de o încetare completă a focului. Acest pas necesită ca cele două țări să convină asupra condițiilor. Potrivit RBC-Ucraina, acest lucru a fost declarat la Fox Business de către trimisul special al președintelui SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg. „Dorim să obținem o încetare a focului cuprinzătoare de 30 de zile. Odată ce veți obține acest lucru, va fi foarte dificil să reîncepeți războiul. Asta cred eu”, a declarat Kellogg. În opinia sa, acum este necesar să se formuleze termeni contractuali, adică documente care să precizeze pozițiile Ucrainei și Rusiei, și apoi „să le aducă împreună”, potrivit Libertatea Cuvântului.
UPDATE Cel puțin patru persoane au fost ucise și alte trei au fost rănite în orașul Krîvîi Rih din sud-estul Ucrainei în urma unui atac cu rachetă lansat miercuri de forțele ruse, relatează dpa. Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare locale, a declarat pe Telegram că o rachetă balistică a lovit o infrastructură civilă, provocând un incendiu. Mai multe blocuri au fost de asemenea avariate în orașul care se află la circa 70 de kilometri de linia frontului. Informațiile nu au putut fi verificate din surse independente, scrie Realitatea.
UPDATE Aliații NATO au promis peste 20 de miliarde de euro (21,65 miliarde de dolari) în sprijin militar pentru Ucraina în primele trei luni ale anului, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Mark Rutte, scrie Money.
UPDATE Trupele ruse au lansat, miercuri seară, un atac masiv asupra orașului Harkiv. Timp de 40 de minute, au avut loc 14 lovituri efectuate de ruşi cu ajutorul vehiculelor aeriene fără pilot. Rușii au lovit cinci zone din oraș, toate în cartierul Kiev. Atacurile nu s-au soldat cu victime, însă au fost înregistrate pagube, fiind afectate locuințe și infrastructura de transport, potrivit Rador.
UPDATE Forţele ruse au atacat, miercuri, de mai multe ori oraşul Pokrovsk, din regiunea Doneţk: o persoană a fost ucisă, alte şase au fost rănite. Miercuri, oraşul Pokrovsk din regiunea Doneţk a fost atacat de Rusia. În urma atacurilor, o persoană a fost ucisă și alte șase au fost rănite, a informat Procuratura Regională Donețk. 'În prima jumătate a zilei, în timpul unui atac al ocupanților ruşi, un cuplu, precum și un bărbat, de 62 de ani, au fost răniți. În cursul zilei de miercuri, în urma altui atac care a vizat sectorul privat, un localnic, în vârstă de 53 de ani, a fost ucis', se precizează într-un comunicat al Procuraturii Regionale Donețk. Miercuri seara, trupele ruse au atacat din nou Pokrovsk, potrivit Știripesurse.
UPDATE China a îndemnat joi Statele Unite să anuleze imediat cele mai recente tarife vamale și a promis contramăsuri pentru a-și proteja propriile interese, scrie Reuters. Președintele Donald Trump a declarat că impune taxe radicale tuturor partenerilor comerciali ai SUA din întreaga lume… în afară de Rusia, potrivit AlephNews.
UPDATE Avansul forțelor ruse pe pământul ucrainean continuă să încetinească semnificativ. Pe de altă parte, forțele Kievului au fost aproape complet alungate de pe teritoriul rusesc din regiunea Kursk, arată o analiză L’Express citată de Rador.
UPDATE Secretarul general al NATO, Mark Rutte, consideră că declarațiile „nebunești” ale conducătorului rus Vladimir Putin și ale oficialilor ruși cu privire la un acord de pace cu Ucraina nu ar trebui luate prea în serios, deoarece acestea fac parte din tacticile de negociere ale Rusiei.
UPDATE Giorgia Meloni și Christine Lagarde cer un răspuns prudent la războiul comercial al lui Trump. Un raport comandat de Parlamentul European și citat de Le Point este de acord cu ele. „Liberation Day”. Așa a numit Donald Trump 2 aprilie 2025, data la care a anunțat arsenalul său protecționist. O declarație de război comercial care face să tremure capitalele europene.
UPDATE Secretarul american al Apărării, Peter Hegseth, nu va participa săptămâna viitoare la reuniunea în format Ramstein a partenerilor Ucrainei, a raportat revista Defense News pe 2 aprilie, citând surse oficiale nedivulgate, scrie Digi24. O sursă oficială americană a declarat pentru Defense News că nu se așteaptă ca Hegseth să se alăture nici măcar virtual și că este puțin probabil ca Pentagonul să trimită reprezentanți de rang înalt la summit. Acest lucru ar face ca summitul din 11 aprilie de la Bruxelles, co-prezidat de Marea Britanie și Germania, să fie primul caz în care șeful Pentagonului va fi absent de la înființarea formatului în 2022.
UPDATE Bulgaria vrea crearea unui comandament NATO în regiunea Mării Negre, împreună cu România și Turcia. Guvernul bulgar a adoptat un proiect de scrisoare din partea miniştrilor apărării din Bulgaria şi România adresată omologului lor din Turcia referitor la invitația de aderare la Memorandumul de înţelegere dintre Ministerele Apărării Bulgariei şi României, legat de constituirea unui comandament al Structurii de comandă Regionale pentru Forţe Speciale din regiunea Mării Negre (HQ R-SOCC), potrivit Rador.
UPDATE Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev anunţă că, în perioada 3-4 aprilie, ministrul Andri Sibiha va vizita sediul NATO din Bruxelles, pentru a participa la o reuniune a Consiliului Ucraina-NATO. Şeful diplomaţiei ucrainene va lua parte la ședința Consiliului Ucraina-NATO la nivel de miniștri de externe, care va avea loc în cadrul reuniunii șefilor de diplomații din statele membre ale Alianței. Subiectele cheie ale discuțiilor cu aliații vor fi consolidarea sprijinului internațional pentru Ucraina, nevoile militare prioritare, apropierea unei păci juste în Ucraina și viitoarele garanții de securitate. De asemenea, ministrul va avea întâlniri bilaterale separate, inclusiv cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, și cu o serie de miniștri de externe ai statelor membre, notează Rador.
UPDATE Într-o apariție suprarealistă în Grădina Trandafirilor a Casei Albe, lumea a văzut un președinte american dându-se în stambă și punând în pericol soarta economică a miliarde de oameni, cu un pariu politic ciudat, se arată într-o analiză realizată de CNN. Cea mai mare surpriză politică este că Trump – în numele relansării perspectivelor economice ale regiunilor post-industriale devastate de pierderea locurilor de muncă și fabricile din străinătate – este pe cale să le provoace americanilor o suferință reală. El aplică o politică prin care aproape tot ce cumpără oamenii se va scumpi, de la produse fast-food la produse electronice, de la mașini la case noi. Cei mai săraci vor fi loviți mai rău decât prietenii bogați ai lui Trump, la fel și cei care au venituri fixe, scrie Spotmedia.
UPDATE Președintele Donald Trump a anunțat miercuri un nou plan privind tarife vamale „reciproce” extinse, declarând că „țara noastră (SUA - n.r.) a fost jefuită, devastată, violată, prădată” de alte națiuni. Din cele 180 de țări - inclusiv aliați ai SUA - care vor fi afectate de noile tarife, Rusia nu figurează pe listă, scrie Newsweek. După discursul lui Trump, un oficial al administrației sale a declarat pentru Jasmine Wright de la NOTUS că Rusia „nu se află pe listă pentru că sancțiunile impuse în urma războiului din Ucraina au redus deja schimburile comerciale dintre cele două țări la zero”. Comerțul total de bunuri între Statele Unite și Rusia a fost estimat la 3,5 miliarde de dolari în 2024, arată datele oficiale, scrie NewsWeek.