Milos Vucevic, liderul Partidului Progresist Sârb (SNS), aflat la putere, şi aliat al preşedintelui populist Aleksandăr Vucic, a demisionat la 28 ianuarie, în urma protestelor declanşate de prăbuşirea unei copertine într-o gară din oraşul Novi Sad (nord), în noiembrie anul trecut, în urma căreia au murit 15 persoane. Peste 100.000 de protestatari au ieşit în stradă la Belgrad la unul dintre cele mai mari mitinguri din ultimele decenii.
Protestatarii spun că dezastrul feroviar a fost un simptom al corupţiei generalizate şi al proastei administrări, ceea ce guvernul neagă. Confrom Constituţiei, preşedintele Vucic are acum la dispoziţie 30 de zile pentru a propune un nou prim-ministru desemnat care să conducă guvernul până în 2027, când sunt programate alegeri parlamentare şi prezidenţiale. „
Parlamentul sârb a aprobat demisia prim-ministrului, iar mandatul guvernului se încheie”, a anunţat preşedinta Parlamentului, Ana Brnabic. În cazul în care Vucic nu reuşeşte să numească un nou prim-ministru în termenul limită, vor fi declanşate alegeri în termen de 45 până la 60 de zile.
Sesiunea parlamentară care a început la 4 martie şi care a avut ca ultim punct pe ordinea de zi demisia lui Vucevic, a fost marcată de violenţe, în timp ce parlamentarii opoziţiei au contestat guvernul şi şi-au manifestat zgomotos sprijinul pentru studenţii care protestau. Protestele la nivel naţional au zdruncinat puternic autoritatea lui Vucic, care se află la putere de când a devenit prim-ministru, în 2014, şi apoi preşedinte din 2017.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.