Președintele american Donald Trump a avut, marți seară, o primă reacție publică după convorbirea cu omologul său rus, Vladimir Putin, afirmând că discuția a fost „una foarte bună și productivă”, iar acordul pentru ca Rusia să pună capăt atacurilor asupra infrastructurii energetice a venit la pachet „cu înțelegerea că vom lucra rapid pentru a avea o încetare completă a focului”, scriu Sky News și The Guardian, citate de hotnews.
„Conversația mea telefonică de astăzi cu președintele Putin al Rusiei a fost una foarte bună și productivă”, a afirmat liderul de la Casa Albă, într-o postare pe platforma sa de socializare, Truth Social.
„Am convenit asupra unei încetări imediate a focului în ceea ce privește energia și infrastructura, cu înțelegerea că vom lucra rapid pentru a avea o încetare completă a focului și, în cele din urmă, pentru a pune capăt acestui război foarte oribil dintre Rusia și Ucraina”, a adăugat el.
Se pare că președintele american ar trebui acum să convingă Ucraina să accepte oprirea timp de 30 de zile a atacurilor asupra infrastructurii energetice.
Trump a reluat, de asemenea, afirmațiile potrivit cărora războiul nu ar fi început niciodată dacă el ar fi fost președinte al SUA, când a început conflictul, în 2022.
„Au fost discutate multe elemente ale unui contract pentru pace, inclusiv faptul că mii de soldați sunt uciși și că atât președintele Putin, cât și președintele Zelenski ar dori să vadă că (războiul) se încheie”, a adăugat el.
Președintele american și cel rus au convenit anterior în cursul zilei de marți, într-o convorbire telefonică, asupra unui armistițiu limitat în războiul din Ucraina, respectiv încetarea timp de 30 de zile a atacurilor asupra infrastructurilor energetice ucrainene și ruse, și începerea „imediată” a negocierilor de pace, a anunțat Casa Albă, potrivit AFP.
Aceste negocieri se vor desfășura în Orientul Mijlociu, precizează președinția americană într-un comunicat.
Discuția Trump-Putin urmează unei cereri adresate Rusiei de SUA de a accepta un armistițiu general de 30 de zile în conflictul din Ucraina, armistițiu acceptat deja de aceasta din urmă.
Dar liderul de la Kremlin s-a arătat îngrijorat mai ales de faptul că armata ucraineană ar putea profita de acest răgaz pentru a-și reface capacitatea de luptă. Potrivit Kremlinului, el i-a transmis această îngrijorare lui Trump și în discuția avută marți.
Cei doi lideri au avut un „schimb de opinii detaliat și sincer” cu privire la Ucraina, iar Putin a subliniat în convorbirea cu Trump că o soluționare a conflictului trebuie să fie „cuprinzătoare, durabilă și pe termen lung”, să țină cont de interesele de securitate ale Rusiei și de cauzele fundamentale ale războiului din Ucraina, a menționat Kremlinul, într-o declarație, potrivit Agerpres.
De asemenea, Putin „a subliniat că o condiție cheie pentru prevenirea escaladării conflictului și pentru a lucra în direcția soluționării acestuia prin mijloace politice și diplomatice trebuie să fie încetarea completă a asistenței militare străine și a furnizării de informații către Kiev”, mai scrie în aceeași declarație a Kremlinului.
Conform Reuters, Moscova a transmis anterior Washingtonului o listă cu condiții pentru acceptarea armistițiului de 30 de zile cerut de SUA și Ucraina, condiții ce reiau poziția cunoscută a Rusiei privind „cauzele profunde” ale conflictului, expresie ce face referire atât la chestiunile teritoriale, cât și la elemente geopolitice precum excluderea aderării Ucrainei la NATO și o nouă arhitectură de securitate europeană.