Mai multe ţări europene, Ucraina, NATO, Comisia Europeană, Canada şi Australia participă la această reuniune, pentru a defini contururile unei coaliţii de ţări voluntare gata să „sprijine o pace justă şi durabilă” în Ucraina, potrivit unui comunicat de presă al Downing Street.
La finalul Summitului de la Londra, s-a anunțat formarea unei „coaliții a bunăvoinței”, formată din voluntaru dispuși să contribuie la un contingent de menținere a păcii în Ucraina în cazul unui acord de încetare a focului cu Rusia. Tot pe 2 martie, liderii europeni au convenit să mențină sprijinul militar și financiar pentru Ucraina.
Premierul britanic le-a spus celor aproximativ 25 de lideri mondiali care participă la reuniune că trebuie să fie pregătiți să apere ei înșiși orice acord de pace în Ucraina, îndemnându-i să mențină presiunea asupra Rusiei.
„Dacă Putin este serios în ceea ce privește pacea, este foarte simplu, trebuie să-și oprească atacurile barbare asupra Ucrainei și să accepte o încetare a focului”, a declarat Starmer.
El a adăugat: „Trebuie să continuăm să mergem înainte, să mergem înainte și să ne pregătim pentru pace și pentru o pace care va fi sigură și care va dura”.
CONTEXT: Pe 11 martie, delegațiile americană și ucraineană s-au văzut la Jeddah, Arabia Saudită, pentru negocieri. În urma discuțiilor, Kievul a acceptat un armistițiu de 30 de zile pe front. Ulterior, SUA s-au angajat să reia schimbul de informații și asistența de securitate – lucru care s-a întâmplat deja.
Zelenski a spus că propunerea delegației ucrainene a constat în trei aspecte: „liniște pe cer” și pe mare, precum și „măsuri reale pentru stabilirea încrederii”, inclusiv eliberarea prizonierilor.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.