Eu susțin această decizie. Am urmărit și eu discuțiile în spațiul public și este firesc să avem aceste discuții și probabil putem să îmbunătățim această propunere. Dar avem un număr mare de cetățeni care nu înțeleg limba română. Eu personal am promovat și promovez un program de studiere a limbii române, în care oamenii se pot înscrie și pot învăța limba română, fără să plătească pentru asta. Dar, în același timp, avem o realitate și atât timp cât acești oameni nu au de unde să se informeze în limba rusă, singura lor opțiune sunt sursele de informare de la Moscova. Și noi știm că aceste surse de informare nu promovează informație obiectivă și nu doresc binele Republicii Moldova.
Autor: Maia Sandu, președinta R. Moldova
„Nu văd o problemă în faptul că statul va investi într-un program la televiziunea națională, care este doar în limba rusă. Trebuie să facem eforturi și pe studierea limbii române, dar trebuie să ne asigurăm că oamenii au acces la informație obiectivă oferită de Republica Moldova, să nu rămânem la informarea în rusă din sursele Kremlinului”, a adăugat Sandu.
CONTEXT. Televiziunea publică națională ar urma să creeze un nou post TV, destinat doar vorbitorilor de limbă rusă. S-ar putea întâmpla în cazul în care inițiativa legislativă propusă de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) va deveni lege.
„Este important ca informațiile transmise de stat să fie accesibile tuturor cetățenilor, indiferent de limbă”, susțin inițiatorii proiectului.
Eugeniu Sinchevici și Natalia Davidovici mai subliniază că, în contextul problemelor de securitate din regiune, propaganda este folosită tot mai des ca instrument de dezinformare. În aceste condiții, public vorbitor de limba rusă este vulnerabil la manipulări.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.