Camerele agricole ar urma să fie organizații prin intermediul cărora va fi instituționalizat dialogul dintre fermieri și autoritățile publice cu competențe în domeniul agricol. În același timp, camerele agricole vor oferi fermierilor acces la resurse și informații necesare, dau asigurări autorii inișiativei.
Organizațiile vor fi constituite în două nivele: zece camere agricole regionale și Camera Agricolă Națională.
Membri pot deveni producătorii agricoli care:
- dețin drept de proprietate, posesie și folosință cel puțin pentru două hectare de teren agricol arabil
- dețin cel puțin un hectar de teren ocupat de culturi perene sau legume în câmp deschis
- au cel puțin 0,1 hectar de legume pe teren protejat
- au un număr de animale, pentru exploatațiile nonprofesionale, mai mare decât cel prevăzut de Legea privind activitatea sanitară veterinară
Fermierul poate fi membru doar al unei camere agricole regionale.
Activitatea camerelor agricole va fi finanțată din contul cotizațiilor de membru, din serviciile de consultanță sau asistență prestate contra cost, din subvențiile acordate din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, din donații sau sponsorizări, precum și din alte surse legale.
Modelul de organizare a camerelor agricole în Republica Moldova va fi unul hibrid. Pe de о parte, statul, prin intermediul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, va facilita procesul de creare și instituționalizare a camerelor agricole regionale, iar, pe de altă parte, camerele agricole vor avea autonomie totală în activitatea lor.
Proiectul de lege privind organizarea și funcționarea camerelor agricole va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2026. inițiativa a fost aprobată în lectură finală cu votul a 56 de deputați.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.