50 de pensionari din Durlești au primit, în dar, telefoane mobile noi pentru a fi în pas cu tehnologiile moderne. Aceștia au fost selectați în cadrul unui proiect european de incluziune socială prin tehnologie, care vine să le ofere tuturor categoriilor sociale posibilitatea de putea folosi gadget-uri performante, indispensabile în vremurile în care trăim.
Victor Olan s-a ales cu un telefon nou chiar de ziua lui, bărbatul a împlinit vârsta 67 de ani. Până acum, pensionarul folosea un telefon cu butoane așa că îi va trebui ceva timp ca să învețe cum să folosească noul gadget.
„- Acela e de la țarul Nicolae - Ați putea să ni-l arătați, în comparație, cu ce telefon ați fost până acum?- Pe cine o să sunați? Cum o să-l folosiți?- Am fiică în Germania, am fecior în Germania, soră în Italia.- Și până acum cum vorbeați cu ei?- Iată mă munceam cu acesta dar cheltuam foarte mulț bani ”.
Cea mai entuziasmată a fost Maria Zmeu, al cărei telefon s-a stricat recent și nu i-au mai ajuns bani ca să-și cumpere altul. Fericită că își va putea vedea din nou prin apeluri video, copiii și nepoții stabiliți peste hotare, femeia s-a străduit să înțeleagă cum funcționează acesta.
„- Eu am avut cam așa ceva, denumirea la fel dar s-a stricat. La mine copiii și nepoții toți sunt peste hotare și eu foarte mare nevoie de el, dar multe nu știu, iată informația o să ne-o ofere domnișoara și câte puțin o să aflăm”.
Iar această pensionară, ajunsă la 83 de ani nu a avut un telefon mobil niciodată. Femeia se uita la gadget ca la o enciclopedie.
„- O să iau numărul și o să-l scriu, o să apăs pe cifrele acelea. - Pe cine o să sunați? - La nepoți, la vecini, la cunoscuți. - Dar până acum cum vorbeați cu ei? Cum îi sunați dacă nu aveați telefon? - De pe fix. - Aveți telefon fix acasă? - Da”.
Beneficiarii au fost ajutați să își pornească telefoanele de câțiva tineri voluntari. Pensionarii recunosc că nu sunt în pas cu tehnologia contemporană și că au nevoie de instruire pentru a le putea folosi.
„- Credeți că o să vă descurcați? O să vă fie ușor? - Da, după cum ne explică domnișoara, o să ne descurcăm.- La ce o să-l folosiți - Adică? - Ce o să faceți la telefon? Ce o să căutați? O să sunați, ce o să faceți? - În primul rând, mai mult o să comunic, cu copiii, nepoții, strănepoții”.
Pensionarii au primit telefoanele în cadrul unui proiect dedicat coeziunii sociale prin dialog și cooperare dintre generații implementat de UNFPA, PNUD și Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare în Moldova. În cadrul acestui proiect, în total, 1000 de pensionari social vulnerabili din 10 localități vor beneficia de câte un telefon mobil cu număr nou de telefon, încărcător dar și husă de protecție.