Transparența salarială în companii - instrument ce combate discriminarea și diferențele de remunerare între femei și bărbați

Transparența salarială în companii - instrument ce combate discriminarea și diferențele de remunerare între femei și bărbați

Transparența salarială devine un element cheie pentru companiile care doresc să construiască un mediu de muncă echitabil și motivant, în contextul în care, spre exemplu, în Moldova, pierderea financiară anuală a femeilor a atins valoarea de 29.502 lei în 2023, adică femeile au primit cu 15,6% mai puțin decât bărbații, arată datele CPD. Oferind claritate privind structura salarială, companiile pot elimina inegalitățile salariale, pot spori motivația angajaților și poate preveni discriminarea de gen. Astfel, transparența devine nu doar o practică legală, ci și un instrument esențial pentru atragerea și păstrarea angajaților cu potențial într-o piață a muncii competitivă.

Redactia Agora

Transparența salarială în cadrul unei companii presupune practica prin care angajatorii comunică informații clare și accesibile despre structura și nivelurile salariale, criteriile care se iau în calcul la stabilirea salariilor, bonusurile aplicate și oportunitățile de avansare în carieră. Un astfel de instrument asigură angajații despre faptul că aceștia sunt tratați egal și echitabil, indiferent de genul lor.

„UN Women este în prima linie a eforturilor pentru remunerare egală, sprijinind politici publice, parteneriate cu sectorul privat și reforme naționale care reduc decalajul salarial de gen și asigură recunoașterea echitabilă a muncii femeilor. 

Autor: Tatiana Udrea, Coordonatoare de Program Abilitarea Economică a Femeilorcoordonatoare al programului WEE.

...

Tatiana Udrea, coordonatoare al programului WEE.

Tatiana Udrea remarcă faptul că în țara noastră, companii mari devin exemple de bune practici, iar experiența lor trebuie împărtășită pentru a inspira și alte organizații să adopte politici echitabile.

Un instrument-cheie în acest sens sunt Principiile de Abilitare a Femeilor (WEPs), care oferă un cadru clar pentru ca întreprinderile să promoveze egalitatea salarială de gen la locul de muncă dar și în cadrul parteneriatelor pe care le au pe întreg lanțul valoric, pe piață și în comunitate. Prin implementarea acestor principii, companiile pot contribui activ la reducerea disparităților salariale, la crearea unui mediu de lucru incluziv și la sprijinirea femeilor antreprenoare.

Autor: Tatiana Udrea, Coordonatoare de Program Abilitarea Economică a Femeilorcoordonatoare al programului WEE.

Inițiativa WEPs este deja susținută de zeci de companii la nivel internațional și circa 30 de companii din Moldova. Prin urmare, companiile interesate să devină semnatare și care doresc să fie ghidate în implementarea acestor principii, se pot înregistra aici: Women’s Empowerment Principles.

Unul dintre exemplele recente de promovare a transparenței salariale a fost campania de informare „Zero diferență, 100% transparență”, desfășurată de UN Women în colaborare cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare.

Lipsa de transparență salarială duce la lipsă de motivație și absenteism.

În momentul în care omul știe cât și pentru ce primește, care este construcția salarială, ce ar trebui să facă ca să avanseze la un anumit nivel, atunci el este dedicat pentru că are o claritate.

Autor: Alina Andronache, expertă în politici publice de gen, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

...

Alina Andronache, expertă în politici publice de gen, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Ziua Egalității Salariale 2025/ CPD

Inspectoratul de Stat al Muncii: Rolul reglementării și respectării legii

Legislația la capitolul salarizării înregistrează progrese în ultimii ani, subliniază Vitalie Bânzari, inspector principal al Inspectoratului de Stat al Muncii. Legea „privind transparența salarială” obligă angajatorii să raporteze decalajul salarial și permite angajaților să solicite date privind salariul.

Codul Muncii spune că angajatorul este obligat să elibereze informații cu privire la salariu, adică descompunerea salariului, care include detalii despre suma brută, reținerile aplicate și timpul efectiv lucrat.

Autor: Vitalie Bânzari, inspector principal al Inspectoratului de Stat al Muncii

În cazul în care compania angajatoare nu respectă transparența salarială, pot fi aplicate sancțiuni conform Codului Contravențional. Inspectoratul Muncii constată încălcările și poate întocmi „planuri de remediere”, oferind termene și metode clare pentru corectarea acestora. 

...

Vitalie Bânzari, inspector principal al Inspectoratului de Stat al Muncii.

Ziua Egalității Salariale 2025/ CPD

Inspectorul muncii constată că în sectorul privat, angajatorii stabilesc propriile mecanisme de salarizare, ținând cont de „responsabilități, efort, condiții de muncă, competențe și calificare”. Un sistem clar de salarizare ajută la prevenirea discriminării salariale, spune Bânzari.

Sistemul de salarizare transparentă, aplicat la compania Amdaris: „Există o grilă clară”

Amdaris este un furnizor global de servicii IT. Cu aproximativ 500 de angajați în Chișinău, compania pune accent deosebit pe asigurarea echității salariale pentru toți angajații săi. Olesea Oaserele, directoare de portofoliu, explică faptul că în companie salariile sunt structurate într-o grilă clară.

Avem benzi salariale pentru fiecare rol, iar în cadrul fiecărui rol avem mai multe niveluri. Structura salarială este absolut transparentă pe intern, iar diferențele salariale la același nivel sunt minime, aproape neglijabile.

Autor: Olesea Oaserele, directoare de portofoliu, Amdaris SRL

Angajații Amdaris sunt evaluați pe bază de competențe încă din procesul de recrutare, ceea ce elimină subiectivitatea în stabilirea salariului, spune Oaserele. Mai mult, compania asigură transparență și în ceea ce privește bonusurile și sistemul de promovare.

...

Olesea Oaserele, directoare de portofoliu, Amdaris SRL

Ziua Egalității Salariale 2025/ CPD

Dacă avem un sistem de recompensare, acesta este bazat pe KPIs (indicatori cheie de performanță) și metrici clare, accesibile tuturor celor care pot beneficia de ele. De asemenea, toate funcțiile vacante sunt deschise pentru aplicare internă, iar sistemul nostru de mentorat ajută angajații să avanseze către roluri mai bine plătite.

O persoană știe mereu ce urmează, ce competențe trebuie să își dezvolte pentru a câștiga mai mult și care sunt pașii necesari pentru a avansa în carieră.

Autor: Olesea Oaserele, directoare de portofoliu, Amdaris SRL

Un aspect pe care Amdaris îl urmărește cu atenție este echitatea de gen, mai ales în rolurile tehnice, unde femeile sunt subreprezentate. În prezent, aproximativ 35% dintre angajați sunt femei și doar 25% ocupă roluri tehnice.

Studiul PayWell Moldova: 50 de companii și-au comunicat politica de salarizare


Anual, PricewaterhouseCoopers realizează un sondajul pe partea de salarizare pe un eșantion de companii din diverse domenii. În 2024, în sondajul PayWell Moldova au participat 50 de companii din diverse domenii.

...

Date din sondajul PayWell Moldova 2024

Eveniment dedicat Zilei Egalității Salariale

Rezultatele reconfirmă discrepanța salarială pe bază de gen. 26.250 de angajați de la aceste companii au dat date despre remunerările primite. Astfel, se constată că în medie, salariul bărbaților în aceste companii e de 26 mii de lei, iar al femeilor - 21 de mii de lei.

Decalajul e de 23%, mult mai are decât decalajul de 5% admis la nivelul Uniunii Europene.

Reprezentanții din domeniu spun că problema poate fi soluționată folosind mai multe instrumente - legislație, comunicare, bune practici preluate și implementate.

HR Portal: Există o instruire continuă a angajatorilor despre transparența salarială

Un alt instrument care ar putea promova aplicarea unui sistem de salarizare transparentă în companii ar fi comunicarea. Aceasta se realizează în prezent prin evenimente tematice, platforme de discuții și schimb de experiență, materiale informative, dar și consultanță directă.

Practicile sunt intensiv aplicate inclusiv de compania HR Portal, un exemplu fiind Conferința anuală de Legislație a Muncii.

Încă există multe neclarități în rândul angajatorilor, mai ales când vine vorba de modul în care să implementeze transparența salarială. Angajatorii trebuie să găsească un compromis între transparența necesară și protecția informațiilor sensibile, ceea ce face ca acest proces să fie mai dificil în practică.

De aceea, continuăm să oferim platforme de educație și dialog pentru ca acest subiect să devină mai clar pentru toți cei implicați.

Autor: Cristina Fleștor, directoarea HR Portal

Acest material este realizat în cadrul campaniei de informare „Zero diferență, 100% transparență” desfășurată de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, în colaborare cu UN Women Moldova, cu sprijinul financiar al Suediei și al Biroului de Cooperare al Elveției. Activitățile sunt realizate în susținerea Programului de Accelerare a Egalității de Gen în Republica Moldova în perioada 2023-2026, promovat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.