Macron, despre planul european de pace pentru Ucraina: Prima etapă - un armistițiu parțial de o lună

sursa foto: Shutterstock

Macron, despre planul european de pace pentru Ucraina: Prima etapă - un armistițiu parțial de o lună

Planul de reglementare a războiului ruso-ucrainean, propus de liderii europeni, conduși de Franța și Marea Britanie, ar presupune oprirea atacurilor aeriene, maritime și împotriva infrastructurii energetice, timp de o lună. În acest timp ar urma să fie stabilită și o linie terestră de oprire a focului. Declarațiile au fost făcute de președintele Franței, Emmanuel Macron, într-un interviu pentru Le Figaro, transmite Financial Times.

Olga Scripnic

Franța și Marea Britanie ar fi propus introducerea unui armistițiu parțial între Rusia și Ucraina, cu o durată de o lună, care nu se va aplica luptelor terestre. Scopul acestui demers ar fi verificarea „intențiilor reale ale Rusiei”.

„În cazul încetării focului, va fi foarte dificil de verificat dacă linia frontului este respectată”, a spus Macron.

Potrivit acestuia, armistițiul parțial se va aplica atacurilor aeriene și maritime, inclusiv loviturilor asupra infrastructurii energetice.

O a doua parte ar presupune semnarea acordului privind mineralele Ucrainei, între Volodimir Zelenski și Donald Trump, oferindu-i astfel Washingtonului un interes economic într-o soluție de pace, transmite Financial Times.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a răspuns la o întrebare a jurnaliștilor în timpul vizitei sale la Londra, fiind întrebat dacă este la curent cu acest plan. „Știu totul”, a răspuns liderul de la Kiev.

Emmanuel Macron a declarat, de asemenea, că Franța și alte țări europene trebuie să cheltuie mai mult pentru apărare.

În ultimii trei ani, rușii au cheltuit 10% din PIB-ul lor pentru apărare. De aceea, trebuie să ne pregătim pentru viitor, stabilind un obiectiv de 3% sau 3,5% din PIB. Acesta este mult peste cei 2%, pe care Franța i-a atins cu greu și la care multe țări europene încă nu au ajuns încă. 

Autor: Emmanuel Macron

Potrivit Financial Times, Starmer și Macron conduc încercările europene de a-l convinge pe Trump să ofere o garanție de securitate a SUA oricărei forțe de stabilizare a păcii care ar merge în Ucraina, dar până acum nu au avut succes.

CONTEXT. Prim-ministrul Marii Britanii, Keir Starmer, a declarat la 2 martie că Marea Britanie, Franța și, posibil, „una sau două alte părți” vor lucra împreună cu Ucraina la un „plan de încetare a ostilităților”, care ulterior va fi prezentat Statelor Unite.

La 2 martie, la Londra, a avut loc un summit dedicat reglementării războiului ruso-ucrainean. La acesta au participat lideri ai țărilor europene, precum și ai Turciei și Canadei.

De asemenea, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost prezent la summit.

Citește și: „Marea Britanie este pregătită să trimită trupe la sol și avioane în aer”. Declarații, după summitul de la Londra

Între Volodimir Zelenski și președintele SUA, Donald Trump, a avut loc o dispută pe 28 februarie, la Casa Albă din Washington, în urma căreia președintelui Ucrainei i s-a cerut să părăsească clădirea administrației prezidențiale. Semnarea acordului privind resursele minerale, care era planificată, a fost anulată.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.