Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a transmis un mesaj în trei limbi: spaniolă, ucraineană și engleză, menționând susținere pentru Ucraina: „Spania este cu Ucraina”.
Mesajul premierului Spaniei, Pedro Sanchez
Pedro Sanchez, premierul Spaniei//via X
Premierul Poloniei, Donald Tusk, a scris și el un mesaj de solidaritate pentru Zelenski și poporul ucrainean. „Dragă Zelenski, dragi prieteni ucraineni, nu sunteți singuri”, a menționat oficialul.
Mesajul premierului Poloniei
Donald Tusk, premierului Poloniei//via X
Și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu o reacție.
„Adevărul este simplu. Rusia a invadat Ucraina. Rusia este agresorul. Ucraina își apără libertatea și pe a noastră. Suntem alături de Ucraina”, a declarat Sandu.
Mesajul președintei R. Moldova
Maia Sandu/via X
Consilierul principal al președintelui SUA, Elon Musk, la fel a făcut o declarație pe pagina sa X (fostă Twitter).
Acesta a menționat că „este timpul să aflăm ce s-a întâmplat cu adevărat cu sutele de miliarde de dolari trimise în Ucraina”, dar și că „Zelenski s-a autodistrus în ochii poporului american”.
Mesajul consilierului principal al președintelui SUA, Elon Musk
Elon Musk/ via Musk
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris o postare pe pagina sa.
„Demnitatea dvs. onorează curajul poporului ucrainean. Fiți puternici, fiți curajoși, fiți neînfricați. Nu ești niciodată singur, dragă președinte Zelenski. Vom continua să lucrăm cu dvs pentru o pace justă și durabilă”, a scris oficiala.
Totodată, acest mesaj a fost preluat de Antonio Costa, președintele Consiliului European, și de Roberta Metsola, președinta Parlamentului European.
Mesajul președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen/ via X
Cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, a lăsat un mesaj pe rețele.
„Nimeni nu dorește pacea mai mult decât ucrainenii. Prin urmare, lucrăm la o cale comună către o pace durabilă și justă. Ucraina se poate baza pe Germania și pe Europa”, a susținut acesta.
Mesajul cancelarului federal al Germaniei
Olaf Scholz/ via X
La rândul său, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a publicat și el pe rețelele sociale un mesaj.
„Securitatea Ucrainei este crucială pentru securitatea Europei. Trebuie să fim cu toții uniți pentru a lupta pentru valorile noastre, libertate și pace”, a susținut Bolojan.
Mesajul președintelui interimar al României, Ilie Bolojan
Ilie Bolojan/ via x
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a scris pe pagina sa că „oamenii puternici luptă pentru pace, cei slabi pentru război. Azi președintele Trump a vorbit despre pace, chiar dacă a fost greu de digerat pentru unii”.
Mesajul prim-ministrului Ungariei, Viktor Orbán
Viktor Orban/ via X
Citește și: „Mulțumesc, America. Ucraina are nevoie de o pace justă și durabilă”: Zelenski, după întâlnirea cu Trump
CONTEXT. AGORA reamintește că întâlnirea celor doi președinți la Casa Albă s-a dovedit a fi tensionată. Președintele Trump și vicepreședintele JD Vance „l-au mustrat” pe Zelenski, acuzându-l că nu este suficient de recunoscător pentru sprijinul SUA.
În timpul discuției tensionate, liderul ucrainean a subliniat că, deși SUA nu resimt direct efectele războiului, acest lucru s-ar putea schimba în viitor.
„Nu ne spune ce vom simți. Noi căutăm soluții. Nu sunteți în poziția de a impune condiții. În prezent, nu aveți atuuri, dar alături de noi, veți avea”, exclamat Trump.
De menționat este faptul că, anterior, Trump a anunțat că intenționează să semneze acordul referitor la minereurile rare din Ucraina.
De asemenea, Trump susține că discuțiile cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-au încheiat fără a ajunge la un acord.
Liderul de la Casa Albă îl acuză pe omologul său, într-un mesaj publicat pe platforma Truth, de lipsă de respect față de Statele Unite ale Americii.
Vezi și: Atmosferă tensionată la Casa Albă. Trump, către Zelenski: „Joci al treilea război mondial”
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.