Industria moldovenească este în scădere pentru al treilea an consecutiv. Ioniță: „Mai mult moartă decât vie”

poză simbol

foto: gov.md

Industria moldovenească este în scădere pentru al treilea an consecutiv. Ioniță: „Mai mult moartă decât vie”

Afectată de mai multe crize, industria Republicii Moldova este în scădere pentru al treilea an consecutiv. „În lipsa unei politici clare de dezvoltare, ramura este mai mult moartă decât vie”, a declarat expertul economic Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii sale săptămânale.

Redactia Agora

Potrivit expertului IDIS Viitorul, anul trecut, activitatea industriei a scăzut cu 1,1%, în 2023 - cu 3,6%, iar în 2022 - cu 5,1%. Comparativ cu anul 2015, activitatea sectorului industrial a crescut cu doar 6%.

„În ultimii cinci ani, doar un an a fost cu creștere, 2021 – plus 12,2%,  datorită sectorului agricol, care a avut o productivitate înaltă în 2020. În prezent, producția industrială este 95% din nivelul anului 2019. 

Autor: Veaceslav Ioniță, expert economic IDIS Viitorul

Ioniță a menționat că, în prezent, ritmul de creștere a industriei noastre este foarte slab. Potrivit acestuia, creșterea medie anuală a producției industriale în perioada 1961 - 1964 era de aproximativ 12%, iar în perioada 2021 - 2024, aceasta a ajuns la 0,4%.

Numărul salariaților a scăzut de trei ori, iar ponderea industriei - cu 30%. În prezent, încasările per angajat au crescut cu circa 40% și sunt cele mari din istoria țării, deși avem puține fabrici și angajați mai puțini. Un angajat produce mai mult față de un angajat în anii 1985/1990. 

Dacă astăzi am avea același număr de salariați pe care l-am avut în 1990, producția noastră industrială nu ar fi 90 de miliarde de lei, dar de 300 de miliarde de lei. Potențialul nostru industrial este de 210 miliarde de lei, dacă s-ar dezvolta acest sector, ca și altele, care au astăzi un nivel ridicat de productivitate.

Autor: Veaceslav Ioniță, expert economic IDIS Viitorul

Expertul a explicat că majoritatea întreprinderilor și-au scăzut activitatea și au redus locurile de muncă, însă performanțe a înregistrat doar industria mobilei.

În pofida celor trei crize - pandemia, criza energetică și războiul dus de Federația Rusă în Ucraina, care a lovit în toate ramurile industriei moldovenești - industria mobilei a fost campionul supraviețuirii, a adăugat el.

Viziunea noastră, privind dezvoltarea industrială a acelor ramuri ale economiei care asigură cele mai mari remunerări și cele mai mari ocupări ale forței de muncă, este una slabă. Industria, care ar avea capacitatea de a absorbi 210 mii de locuri de muncă, din cauză că nu avem o viziune de dezvoltare a acestei ramuri, se dezvoltă prin stagnare.

Autor: Veaceslav Ioniță, expert economic IDIS Viitorul

Analiza integrală poate fi citită AICI.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.