Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu Donald Trump. După ce a fost întâmpinat la Casa Albă, președintele Ucrainei și cel al SUA s-au așezat la discuții. Acestea au fost însă extrem de tensionat, iar cei doi președinți s-au certat în fața presei. Trump i-ar fi transmis lui Zelenski că ar trebui să fie „recunoscător” și că „pariază cu Al Treilea Război Mondial”, potrivit Reuters. Președintele american i-a reproșat omologului ucrainean că afirmațiile sale au fost lipsite de respect și i-a transmis că fie va ajunge la un acord, fie SUA se retrage din Ucraina, scrie Hotnews. Asta în timp ce Zelenski a afirmat că nu ar trebui să existe "compromisuri" cu "ucigașul" Putin.
Rușii se află în extaz după episodul halucinant de la Casa Albă, unde președintele Donald Trump și vicepreședintele JD Vance au țipat la Volodimir Zelenski. Pe de altă parte, președintele ucrainean a primit imediat solidaritatea liderilor europeni, după întâlnirea eșuată dintre Volodimir Zelenski și Donald Trump. Printre primii care au reacționat au fost Emmanuel Macron, președintele Franței, Donald Tusk, premierul Poloniei și comisarul european Paolo Gentiloni.
UPDATE După schimbul de replici tăioase cu Donald Trump și JD Vance, Volodimir Zelenski s-a dus la Fox News să susțină un interviu. Președintele ucrainean refuză să-i ceară scuze președintelui american, dar este încrezător că relația dintre Ucraina și SUA poate fi salvată.
UPDATE Ucrainenii și americanii „trebuie să fie de aceeași parte” împotriva Rusiei, a spus Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat Fox News după discuțiile tensionate cu președintele american și cu vicepreședintele J.D. Vance, de la Casa Albă. De partea cealaltă, Donald Trump a susținut, la câteva ore de la întâlnirea cu președintele Ucrainei, că acesta „nu a vrut să vorbească despre o încetare a focului”: „El vrea să continue şi să lupte, să lupte, să lupte”. Trump spune că discuțiile cu Volodimir Zelenski „nu au mers prea bine din punctul său de vedere”, adăugând că președintele ucrainean și-a forțat mâna în discuțiile din Biroul Oval. Trump adaugă că SUA caută pacea, nu un război de 10 ani și insistă că o încetare a focului poate avea loc imediat.
UPDATE Moscova vrea ca acordul de pace discutat cu președintele american Donald Trump pentru încheierea războiului din Ucraina să includă trecerea sub controlul Rusiei a marilor orașe din sud-estul țării invadate pe care armata rusă nu a reușit să le cucerească, potrivit unui raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), potrivit Digi24.
UPDATE Înaintea întâlnirii cu scântei, ucraineanul i-a oferit un cadou președintelui SUA. Volodimir Zelenski i-a adus acestuia o centură a lui Oleksandr Usyk, campionul la categoria grea din box. Pugilistul ucrainean a câștigat centura WBC după lupta cu britanicul Tyson Fury, pe care i-a oferit-o lui Zelenski. Conform sport.ua, președintele țării vecine nu i-a dat lui Donald Trump centura propriu-zisă a boxerului, ci una comemorativă, creată special pentru eveniment, notează Adevărul.
UPDATE The Sun a titrat „Eroul Ucrainei, prins în ambuscadă” deasupra titlului principal, reprezentând un joc de cuvinte„Fight House”, alături de o fotografie în care Trump cu degetul ridicat către Zelenski.
UPDATE The Independent a scris „Zelenski prins în ambuscadă de Trump”, caracterizând întâlnirea drept un „summit dezastruos de coleric”.
UPDATE The Guardian deschide cu un citat de la Donald Trump: „Vă jucaţi cu focul şi riscaţi al Treilea Război Mondial”, caracterizând întâlnirea dintre preşedinţii SUA şi Ucrainei drept „dezastruoasă”. Într-o relatare separată despre această dispută, David Smith a scris că „Trump a prezidat vineri unul dintre cele mai mari dezastre diplomatice din istoria modernă”.
UPDATE The Daily Telegraph a rezumat abordarea lui Trump şi Vance faţă de preşedintele Ucrainei pe prima pagină: „Faceţi un acord sau noi ieşim”. Ziarul a scris că, în timpul unei „dispute aprinse” la Casa Albă, Trump i-a spus lui Zelenski: „Întoarce-te când eşti pregătit pentru pace”.
UPDATE The Times a caracterizat seara drept un „Colaps în Biroul Oval” şi a subliniat, de asemenea, comentariul lui Trump potrivit căruia Zelenski „riscă al Treilea Război Mondial”. Pe prima pagină au fost publicate patru fotografii de la întâlnire: primele trei îi arată pe cei doi preşedinţi certându-se, iar ultima îi surprinde pe Trump şi Zelenski uitându-se în direcţii opuse, scrie G4media.
UPDATE The Daily Mail a numit întâlnirea „Un spectacol care îngrozeşte lumea” şi a scris că, în timpul „disputei aprinse din Biroul Oval”, „un Trump furios l-a umilit pe Zelenski în direct la televizor”.
UPDATE The Daily Mirror a ales ca titlu de primă pagină „Şoc şi Război”, cu subtitluri care spun: „Trump şochează lumea cu un discurs odios la adresa lui Zelenski” şi „Eroul Ucrainei, forţat să plece acasă fără un acord.”
UPDATE Viitorul cancelar german Friedrich Merz l-a asigurat vineri pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski de „sprijinul” său, după altercaţia acestuia cu Donald Trump şi a cerut „să nu se confunde niciodată agresorul şi victima în acest război teribil”, relatează AFP, conform Agerpres.
UPDATE "Ucraina poate conta pe Germania și Europa", a declarat, la rândul său, cancelarul german Olaf Scholz. El a scris pe rețeaua X: "Nimeni nu își dorește pacea mai mult decât ucrainenii. De aceea, ne concentrăm pe găsirea unei căi comune către o pace durabilă și justă. Ucraina se poate baza pe Germania – și pe Europa." Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Macron l-a sunat pe Zelenski să-l încurajeze după eșecul de la Casa Albă. "Ucraina poate conta pe Germania și Europa", i-a transmis și Olaf Scholz.
UPDATE „Tată, soț, președinte, cetățean”, a comentat fostul președinte american Barack Obama pe contul de X al lui Volodimir Zelenski.
UPDATE „Ucraina nu este singură. Germania, la fel ca aliații săi europeni, este alături de Ucraina – și împotriva agresiunii ruse”. „Ucraina poate conta pe sprijinul de neclintit al Germaniei, al Europei și nu numai. Apărarea a democrației și căutarea păcii și a securității sunt ale noastre”, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock.
UPDATE Cel puțin întâlnirea din Biroul Oval dintre președintele Donald Trump și vicepreședintele J. D. Vance cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski a avut loc în fața camerelor de luat vederi. O falsă prietenie în public din partea lui Trump și a lui Vance, urmată de o trădare în culise, ar fi fost mult mai periculoasă pentru cauza ucraineană, scrie jurnalistul David Frum într-o analiză pentru The Atlantic.
UPDATE Liderii europeni au publicat mesaje de susținere pentru Volodimir Zelenski, în urma disputei din Biroul Oval. Nu și premierul maghiar Viktor Orban Într-un mesaj pe X (fostă Twitter) el a scris: „Oamenii puternici fac pace, oamenii slabi fac război”. „Astăzi președinteleDonaldTrump a fost curajos pentru pace. Chiar dacă a fost greu de digerat pentru mulți. Vă mulțumim, domnule președinte!”, a mai scris el, fără să uite să îi dea tag președintelui american, notează Digi24.
UPDATE Fostul președinte al României Traian Băsescu a comentat la B1 TV întâlnirea extrem de tensionată care a avut loc între Volodimir Zelenski și Donald Trump la Casa Albă. Traian Băsescu a spus că cei doi au uitat că sunt în fața camerelor și că s-au comportat „ca doi circari”. Băsescu îi reproșează lui Zelenski că s-a dus nepregătit să-i înfrunte pe Trump și Vance. „Doi oameni care trăiesc din spectacolul politic”, punctează Băsescu, care avertizează că se poate ajunge la Al Treilea Război Mondial.
UPDATE Mesaj dur de la vârful Uniunii Europene, după schimbul de replici dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski la Casa Albă. Șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, a declarat că a devenit clar că „lumea liberă are nevoie de un nou lider”, notează Antena3.
UPDATE „Securitatea Ucrainei este crucială pentru securitatea Europei. Trebuie să fim cu toții uniți pentru a lupta pentru valorile noastre, libertate și pace”, a transmis președintele interimar al României Ilie Bolojan într-un mesaj postat pe X.
UPDATE „Demnitatea dumneavoastră onorează curajul poporului ucrainean”, a reacţionat Roberta Metsola. Ea i-a îndemnat pe ucraineni să fie „puternici, curajoşi şi neînfricaţi”. „Nu eşti niciodată singur, dragă preşedinte. Vom continua să lucrăm cu dumneavoastră. pentru o pace justă şi durabilă”, este mesajul preşedintei Parlamentului European.
UPDATE François Hollande crede că Vladimir Putin a fost „prompterul” lui Donald Trump în timpul schimbului său „obscen” cu Volodimir Zelenski. Contactat de Le Monde, fostul președinte al Franței, François Hollande, a calificat drept „obscen” schimbul care tocmai a avut loc la Casa Albă între Donald Trump, J. D. Vance și Volodimir Zelenski, notează Ziare.com.
UPDATE Premierul Norvegiei, Jonas Gahr Stoere, a calificat drept „gravă şi descurajantă” disputa dintre preşedintele american Donald Trump şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, care a avut loc la Casa Albă. „Ceea ce am văzut astăzi de la Casa Albă este serios şi descurajant. Ucraina are în continuare nevoie de sprijinul SUA, iar securitatea şi viitorul Ucrainei sunt importante atât pentru SUA, cât şi pentru Europa”, a declarat Stoere pentru postul norvegian TV2, potrivit Reuters. Premierul norvegian l-a apărat pe Zelenski, subliniind că acesta „are un sprijin puternic în Ucraina şi în Europa” şi că a ghidat naţiunea „printr-o perioadă foarte dificilă, sub atacul Rusiei”.
UPDATE Disputa de vineri din Biroul Oval dintre preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski și omologul său american, Donald Trump, va accelera eforturile autorităţilor de la Washington de a investiga orice risipă, fraudă și abuz care ar fi vizat ajutoarele americane pentru Ucraina, a declarat un înalt oficial american, relatează Reuters citat de Rador.
UPDATE Administrația Trump a oprit programul USAID, de sute de milioane de dolari, dedicat reabilitării rețelei energetice a Ucrainei, distrusă de bombardamentele armatei ruse, potrivit a doi oficiali ai agenției care lucrează la misiunea din Kiev, relatează NBC News.
UPDATE Vineri, prim-ministrul spaniel Pedro Sanchez, a scris pe platforma X: „Ucraina, Spania este cu tine”, după altercația de la Casa Albă dintre președintele american, Donald Trump, și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. Liderul socialist spaniel, care a sprijinit mereu active Ucraina, a promis luni că va debloca în acest an un nou plan de sprijin militar pentru Kiev, în valoare de un miliard de euro, scrie Gândul.
UPDATE După ce a părăsit Casa Albă, Zelenski a decis să inițieze conversații telefonice cu doi oficiali europeni importanți, în încercarea de a-și solidifica sprijinul pe plan internațional. Conform jurnalistului Financial Times, Christopher Miller, prima conversație a avut loc cu președintele francez Emmanuel Macron. După discuția cu președintele Franței, următoarea mutare a lui Zelenski a fost să discute cu secretarul general al NATO, Mark Rutte. Informațiile au fost postate de jurnalistul Financial Times pe pagina sa de socializare, scrie Realitatea.
UPDATE Presa internaţională dezbate pe larg subiectul disputei aprinse între Trump şi Zeleski. „Trump întrerupe brusc întâlnirea cu Zelenski după disputa aprinsă de la Casa Albă”, scrie FT. Bloomberg explică că acordul privind mineralele rare din Ucraina a eşuat. „Trump şi Zelenski nu reuşesc să ajungă la un acord după cearta de la Casa Albă”. Reuters titrează că disputa între cei trei lideri, Trump, Zelenski şi J.D. Vance lasă Ucraina expusă în faţa Rusiei. „Cearta dintre Trump şi Zelenski lasă Ucraina vulnerabilă în războiul cu Rusia”, notează ZF.
UPDATE Discuţia aprinsă dintre preşedinţii Donald Trump şi Volodimir Zelenski în Biroul Oval nu a scăpat din vizorul presei ruse controlată de stat.
Agenţia TASS relatează că Zelenski a fost nepoliticos în discuţiei şi că s-a certat cu Donald Trump, scrie Mediafax.
UPDATE Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat sprijinul pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în urma unei dispute aprinse dintre acesta și președintele SUA Donald Trump, vineri, în Biroul Oval de la Casa Albă. „Demnitatea dvs onorează curajul poporului ucrainean”, a postat ea pe reţeaua socială X. „Fiţi puternic, fiţi curajos, fiţi neînfricat. Nu sunteţi niciodată singur, dragă domnule președinte Zelenski. Vom continua să lucrăm cu dvs pentru o pace corectă și de durată”, notează Rador.
UPDATE "Declar deschisă cea de-a 50-a ceremonie a premiilor Cesar şi o dedic Ucrainei", a declarat actriţa Catherine Deneuve vineri seară pe scena sălii de spectacole Olympia din Paris, în debutul galei de decernare a celor mai prestigioase recompense atribuite de industria cinematografică franceză, informează AFP.
UPDATE Liderii europeni reacționează vineri seară după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a plecat vineri de la Casa Albă fără să semneze un acord cu Donald Trump, în urma unui scandal în Biroul Oval. Președintele francez Emmanuel Macron reamintește că „există un agresor care este Rusia”, iar premierul le-a transmis lui Zelenski și ucrainenilor că „nu sunteți singuri”, notează Antena3.
UPDATE „Adevărul este simplu, Rusia a invadat Ucraina. Rusia este agresorul. Ucraina îşi păzeşte liberatea - şi pe a noastră. Rămânem alături de Ucraina”, a scris preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pe X, vineri seară.
UPDATE Președintele Trump și vicepreședintele JD Vance l-au mustrat vineri, 28 februarie, pe președintele Volodimir Zelenski al Ucrainei într-un meci exploziv televizat cu strigăte din Biroul Oval, care în cele din urmă a aruncat în aer planurile de a semna un acord cu minerale rare și a semnalat o ruptură dramatică a relațiilor dintre doi aliați din timpul războiului, scrie The New York Times.
UPDATE Presa de la Kiev susține că președintele Zelenski a folosit o înjurătură cunoscută în limba ucraineană, ca i-a scăpat în momentul în care are un schimb de replici cu vicepreședintele american JD Vance în timpul întâlnirii cu Donald Trump din Biroul Oval. Informația e transmisă chiar de agenția de presă ucraineană Unian.
UPDATE ‘Pacea fără garanții nu este posibilă’, a insistat vineri prim-ministrul ucrainean Denis Șmigal, după o altercație aprinsă între Donald Trump și Volodimir Zelenski la Casa Albă. ‘Președintele Zelenski are dreptate’, a susținut el pe rețeaua de socializare X. ‘O încetare a focului fără garanții este calea spre ocupația rusă a întregului continent european’, a adăugat premierul ucrainean.
UPDATE François Hollande, predecesorul actualului preşedinte francez Emmanuel Macron, a declarat, în cadrul unui interviu pentru publicaţia Le Monde, că Trump „se asociază cu adversarii noştri (Rusia – n.r.)” şi „chiar dacă poporul american rămâne prietenul nostru, administraţia Trump în sine nu mai este aliatul nostru”, notează Politico.
UPDATE Elena Lasconi face un apel la liderii europeni după scena de la Washington, în care liderul ucrainean Volodimir Zelenski, venit pentru acordul pentru minerale rare, a fost atacat de președintele american Donald Trump și vicepreședintele său, JD Vance. „Pace în Ucraina nu se poate face fără Ucraina la masă! Ucraina, UE, SUA și Rusia. Uniunea Europeană trebuie să-și regăsească curajul! Mai mult ca oricând, e momentul să arătăm că știm să ne apărăm valorile, interesele și vecinii”, a scris, într-un mesaj pe Facebook, Elena Lasconi, fosta candidată la alegerile prezidențiale din România.
UPDATE Confruntarea aprinsă dintre preşedintele american, Donald Trump, şi omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la Casa Albă vineri este „istorică”, a reacţionat un înalt oficial rus, citat de AFP și Agerpres.
UPDATE Imediat după terminarea discuţiilor dintre Donad Trump şi Volodimir Zelenski şi anularea conferinţei de presă care fusese programată să aibă loc după această întâlnirea aşteptată cu sufletul la gură de întreaga lume, Rusia jubilează, scrie Adevărul. „Aspră mustrare în Biroul Oval. Trump i-a spus pentru prima dată în față «clovnului cocainei» adevărul: regimul de la Kiev se joacă cu Al Treilea Război Mondial. Iar «porcul nerecunoscător» a primit o palmă zdravănă din partea stăpânilor «cotețului de porci». Acest lucru este util, dar insuficient – trebuie oprit ajutorul militar pentru „mașinăria nazistă”, a scris Dimitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusie, pe contul său de Telegram.
UPDATE Vizita programată pentru vineri a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Institutul Hudson din Washington, D.C., a fost anulată, a declarat vicepreşedintele executiv al grupului, Joel Scanlon, relatează Reuters.În plus, vizita liderului ucrainean vineri după-amiază la Casa Ucrainei din D.C. a fost, de asemenea, anulată, potrivit unui oficial ucrainean, transmite Agerpres.
UPDATE "Mulțumesc America, mulțumesc pentru sprijin, mulțumesc pentru această vizită. Mulțumesc lui Donald Trump, Congresului și poporului american. Ucraina are nevoie de pace justă și durabilă și lucrăm exact pentru asta", este mesajul transmis de Volodimir Zelenski după cearta din Biroul Oval.
UPDATE "Am avut o întâlnire foarte semnificativă astăzi la Casa Albă. S-au învățat multe lucruri care nu ar putea fi înțelese fără o conversație sub un asemenea foc și presiune. Este uimitor ce iese la iveală prin emoție și am stabilit că președintele Zelenski nu este pregătit pentru Pace dacă America este implicată, deoarece consideră că implicarea noastră îi oferă un mare avantaj în negocieri. Nu vreau avantaje, vreau PACE. El nu a respectat Statele Unite ale Americii în scumpul său Birou Oval. Se poate întoarce când este pregătit pentru Pace”, a scris Donald Trump.
UPDATE Casa Albă a transmis o declarație la scurtă vreme după întâlnirea președintelui și vicepreședintelui SUA cu liderul Ucrainei, a cărui vizită s-a încheiat mai devreme decât era programat după un dialog plin de tensiuni cu Donald Trump și JD Vance în Biroul Oval. Președintele Trump și vicepreședintele Vance „nu vor permite niciodată să se profite de poporul american”, a declarat Casa Albă, citată de BBC.
UPDATE Conferinţa de presă comună Donald Trump – Volodimir Zelenski a fost anulată, a declarat un oficial de la Casa Albă, scrie Reuters.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a părăsit vineri mai devreme Casa Albă, după ce întâlnirea pe care a avut-o acolo cu preşedintele american Donald Trump a degenerat într-o dispută cu acesta chiar în faţa camerelor de luat vederi, relatează agenţiile internaţionale de presă.
UPDATE Într-o scenă neaşteptată, dar spectaculoasă, la începutul întâlnirii de la Casa Albă între preşedintele american Donald Trump şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, primul l-a avertizat pe cel din urmă că trebuie să ajungă la un acord cu Rusia pentru a încheia războiul, altfel SUA vor abandona Ucraina, transmite AFP citat de Agerpres.
UPDATE Ambasadoarea Ucrainei în SUA, Oksana Markarova, și-a pus mâna în cap atunci când a auzit disputa dintre Zelenski, Trump și Vance, conform observatornews.
UPDATE „Nu vorbește tare, nu vorbește tare. Țara ta este într-o mare problemă. Așteaptă un minut, ai vorbit destul. Țara ta este într-o mare problemă. Nu câștigi, nu câștigi asta. Ai o nenorocită de șansă de a ieși OK datorită nouă”, i-a spus Trump lui Zelenski. În cadrul aceleiași întâlniri, vicepreședintele SUA l-a acuzat pe președintele ucrainean că are probleme în a-i convinge pe oameni să intre în armată că să lupte în războiul cu Rusia. „Cred că este nerespectuos din partea ta (…). Ar trebui să îi mulțumești președintelui pentru că încearcă să pună capăt acestui conflict (…). Negi că ați avut probleme cu adusul oamenilor în armată? Și crezi că e respectuos să vii în Biroul Oval, în Statele Unite ale Americii, și să ataci administrația care încearcă să împiedice distrugerea țării tale?”, i-a mai spus JD Vance lui Volodimir Zelenski.
UPDATE Donald Trump i-a spus lui Volodimir Zelenski că „pariază cu al treilea război mondial” şi l-a avertizat că „trebuie să fie recunoscător”, adăugând că Ucraina nu poate impune condiţii Statelor Unite, anunţă Sky News.
UPDATE „Acesta este un moment emoționant, dar adevăratul moment emoționant va fi când va înceta focul și vom ajunge la un acord. Și cred că suntem destul de aproape de a-l obține”, a spus Trump după ce l-a întâmpinat personal pe Zelenski la intrarea din Aripa de Vest a Casei Albe. Zelenski a replicat că nu va face „compromisuri cu un criminal pe teritoriul nostru”, referindu-se la liderul de la Kremlin Vladimir Putin. „Cred că președintele Trump este de partea noastră”, a adăugat șeful statului ucrainean, scrie Libertatea.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost luat peste picior de omologul său american Donald Trump. Liderul de la Casa Albă a remarcat ținuta lui Zelenski încă de când a coborât din mașină. „Oh, sunteți îmbrăcat elegant', a spus Trump atunci când președintele ucrainean a coborât din vehicul și s-a apropiat de intrarea în Aripa de Vest a Casei Albe. „Da. A trebuit', a replicat președintele ucrainean în timp ce îi strângea mâna lui Trump.
UPDATE Un jurnalist de la agenția rusă de știri de stat TASS a fost scos afară de la întâlnirea dintre președinții Statelor Unite și Ucrainei, Donald Trump și Volodimir Zelenski, a relatat Reuters, vineri, 28 februarie. Din primele informații, reporterul din Rusia nu se regăsea pe lista jurnaliștilor acceptați să ia parte la întâlnirea de la Casa Albă în care se discuta pacea din Ucraina. Jurnalistul agenției de presă TASS s-a strecurat în Biroul Oval, dar a fost reperat și apoi escortat afară de secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, scrie Libertatea.
UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat joi, la Lisabona, cu privire la pericolul unei ''vasalizări fericite'' a Europei faţă de Statele Unite şi a făcut apel la o schimbare pentru ca Europa să-şi regăsească ''plăcerea riscului şi a puterii'', transmite agenţia France Presse, potrivit Agerpres.
UPDATE Rusia a lansat 208 de atacuri cu drone asupra Ucrainei în noaptea de joi spre vineri, au anunţat autorităţile ucrainene, indicând că cel puţin trei civili au fost ucişi în regiunea Doneţk din estul ţării, potrivit dpa.
UPDATE Începutul celui de-al doilea mandat prezidențial al lui Donald Trump ne aduce în față o realitate greu de ignorat: prioritățile sale sunt clare – distrugerea guvernului și influenței Americii și consolidarea celor ale Rusiei, susține Garry Kasparov în The Atlantic.
UPDATE Ucraina a înăsprit condițiile de ieșire din țară pentru bărbații care au vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani. Guvernul de la Kiev a impus interdicții de a părăsi țara și pentru persoanele care aveau un permis special pentru a transporta echipamente medicale sau medicamente, dar și pentru cei care transportau ajutoare umanitare, conform Digi24.
UPDATE Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat vineri că europenii trebuie să ofere „garanţii de securitate durabile” Ucrainei, în cazul unei soluţionări negociate a războiului provocat de invazia rusă, potrivit sudouest.fr.
UPDATE Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat vineri administraţia preşedintelui Donald Trump asupra efectelor "devastatoare" ale "tăierilor drastice" ale bugetului destinat asistenţei umanitare, relatează AFP.
UPDATE Fost reprezentant al României la Comandamentul NATO, generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, susține că preşedintele Vladimir Putin va trage de timp pentru că îi sunt defavorabile o încetare a focului şi un armistitiu în perioada imediat următoare în Ucraina, în condiţiile în care de mai bine de o jumătate de an nu au reuşit să îi scoată pe ucraineni din regiunea Kursk, scrie Ziare.com.
UPDATE Rusia a sugerat restabilirea legăturilor aeriene directe cu Statele Unite în cadrul unor discuții pe care le-a descris drept „substanțiale și de afaceri” în Turcia, conform unui anunț făcut vineri. Ministerul rus de Externe nu a menționat cum a răspuns partea americană la întâlnirea de joi de la Istanbul, dar acțiunile companiei aeriene ruse Aeroflot au crescut cu 3,8% după această informație, scrie Reuters.
UPDATE Kaja Kallas, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, a declarat, într-un interviu pentru AFP, că nu există niciun motiv pentru a oferi concesii Rusiei înainte de începerea negocierilor formale de pace, potrivit The Kyiv Independent. „Întrebarea mea este de ce ar trebui să dăm Rusiei ceea ce își dorește, pe lângă ceea ce au făcut deja, să atace Ucraina, să anexăm un teritoriu, să ocupăm un teritoriu și să oferim acum ceva în plus?”, a spus Kaja Kallas, în interviul AFP publicat pe 27 februarie. Șefa diplomației UE a comparat concesiile propuse cu încercările de a dialoga cu Al Qaeda în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie împotriva SUA. „Gândiți-vă, aici, în America, că după 11 septembrie v-ați fi așezat cu Osama bin Laden la masă și i-ați fi spus: «OK, ce mai doriți?». Adică, este de neimaginat”, a afirmat ea.
UPDATE Publicația rusească Bloknot.ru publică un articol cu caracter propagandistic, prin care este susținut Călin Georgescu în contexul anchetei declanșate împotriva sa de către procurori, folosind însă în tot conținutul articolului termenul „arestare”. Practic, stirea este o instigare la „revoluție împotriva UE pentru arestarea lui Georgescu” și compară mitingul AUR anunțat pentru sâmbătă cu revoluția din 1989 care l-a răsturnat pe dictatorul Nicolae Ceaușescu, scrie Adevărul.
UPDATE Președintele Volodimir Zelenski se pregătește să se întâlnească cu președintele american Donald Trump la Washington DC, unde a ajuns aseară târziu. Zelenski speră să obțină un fel de garanții de securitate care să susțină orice acord de pace care ar putea fi negociat cu Rusia. De asemenea, este de așteptat să semneze un acord care va oferi SUA acces la resursele minerale de pământuri rare ale Ucrainei, scrie France 24.
UPDATE Ucraina vrea o pace justă și durabilă, nu doar o încetare a focului cu Rusia, care, bazându-se pe experiențele anterioare, nu ar fi o soluție viabilă, a declarat joi ambasadorul Kievului la București, Ihor Prokopciuk, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliști români, scrie NewsWeek.
UPDATE Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunţat vineri că a dejucat un atentat împotriva mitropolitului Crimeei, anexată de Rusia în 2014, acuzând serviciile speciale ucrainene că se află în spatele acestuia, notează AFP, potrivit news.ro.
UPDATE Rusia a pierdut 874 560 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie 2022, anunţă, vineri, Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent, informează News.ro. Acest bilanţ include 1.060 de pierderi suferite în ultima zi de forţele ruse.
UPDATE Guvernul ucrainean a anunţat joi că ministrul economiei sau cel de externe va primi sarcina de a semna acordul cu SUA privind exploatarea resurselor minerale ale Ucrainei, relatează AFP.
UPDATE NATO asigură cea mai bună garanție de securitate pentru Ucraina, a declarat, pentru AFP, șefa diplomației Uniunii Europene, Kaja Kallas, într-o poziţie complet opusă celei a lui Donald Trump, scrie news.ro.
UPDATE Un raport al unui post TV susţine că, pe 26 februarie, Kievul a primit un mesaj de la Washington care indica faptul că vizita preşedintelui Volodimir Zelenski şi întâlnirea sa cu preşedintele american Donald Trump fuseseră anulate. Totuşi, Trump şi-a schimbat ulterior decizia după discuţiile cu preşedintele francez Emmanuel Macron.
UPDATE Progresul către pace va continua cu ocazia vizitei lui Volodimir Zelenski la Casa Albă, a spus Donald Trump, joi, după întâlnirea cu premierul britanic Keir Starmer. „Vom semna un acord istoric prin care Statele Unite devin partener strategic pentru mineralele și pământurile rare din Ucraina, dar și pentru petrolul și gazele (ucrainene). Avem un acord ce confirmă prezența noastră acolo, unde 'vom săpa și vom tot săpa'. Vom avea și echipamente. Știți că circula un slogan - Drill, baby, drill ('Sapă, dragă, tot sapă', cu referire la exploatarea intensivă resurselor petroliere, n.r.) Asta vom face!, scrie Antena3.
UPDATE Turcia, care are a doua armată ca mărime din NATO după SUA, este dispusă să furnizeze trupe pentru o forță de menținere a păcii în Ucraina, potrivit unor persoane familiarizate cu aceste discuții private, a scris joi Bloomberg.
UPDATE Trupele ruse au recucerit satul Nikolski din regiunea Kursk, la aproximativ 42 de kilometri nord de oraşul Sudja, ocupat de ucraineni, a declarat Ministerul rus al Apărării.
UPDATE „Nu spun că forţele ucrainene au prins un al doilea, al treilea sau al 500-lea suflu... Dar trupele ruse încep într-adevăr să arate semne de epuizare fizică, morală şi materială,” a declarat Viktor Trehubov, purtător de cuvânt al grupului de forţe Khortytsia din Ucraina, notează Mediafax.
UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ajunge astăzi la Washington în prima vizită oficială la Casa Albă de la preluarea mandatului de către Donald Trump și pentru prima oară după schimbul de replici dur și fără precedent în istoria relațiilor SUA Ucraina. Cei doi ar urma să discute despre încheierea unui acord de pace între Federația Rusă și Ucraina, iar Trump dă asigurări că urmează să fie semnat și acordul privind mineralele rare din țara vecină. Zelenski afirmă că nu va semna niciun acord decât dacă va primi garanții de securitate din partea SUA, pe care Trump însă nu este dispus să le ofere. Întâlnirea dintre cei doi lideri va avea loc, astăzi, la ora 18:00, ora Moldovei.
UPDATE Ucraina și-a regrupat trupele pe front, încetinind înaintarea ruşilor în cele mai critice zone, a declarat comandantul șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, citat de Kyiv Independent.
UPDATE Experții politici americani susțin că speranțele administrației Trump pentru o mare apropiere economică de Rusia sunt fie un stimulent pentru Moscova în discuțiile de pace în curs privind războiul său de trei ani din Ucraina, fie o capitulare preventivă a liderului de la Casa Albă. Este un eșec al lui Trump în fața lui Vladimir Putin, iar cei doi șefi din echipa de politică externă lui Donald, neexperimentații Rubio și Waltz ”îndreaptă SUA direct către un zid – un aisberg”, spune Steven Pifer, fost ambasador al SUA în Ucraina și diplomat cu experiență.În orice caz, experții spun că ideea apropierii lui Trump de Putin este considerată greșită, prost programată, sortită eșecului și contraproductivă. La doar patru săptămâni după ce președintele american Donald Trump l-a amenințat pe dictatorul rus Vladimir Putin cu sancțiuni economice mai dure, dacă nu se ajunge la un acord care să pună capăt războiului din Ucraina, Trump și echipa sa scot în evidență posibilele beneficii, se spune într-o analiză din Foreign Policy, potrivit Ziare.com.
UPDATE Deși discuțiile dintre delegațiile Statelor Unite și Rusiei nu s-au reluat de multă vreme, la summit-ul de la Riad, din Arabia Saudită, iată că primele neînțelegeri deja au apărut. Astfel ministrul de Externe rus Serghei Lavrov sare la gâtul lui Donald Trump, avertizând că planul președintelui SUA de relocare a palestinienilor din Fâșia Gaza ”va declanșa o bombă cu ceas”.
UPDATE Noi avioane de luptă sau bombardiere nu vor fi suficiente pentru a câștiga următorul război, a declarat săptămâna aceasta directorul Forțelor Aeriene ale SUA pentru proiectarea forțelor, integrare și wargaming.
UPDATE Renault a ieșit de pe piața rusă în 2022, vânzându-și activele pentru o singură rublă. Acum, producătorul francez de automobile ar putea fi nevoit să plătească 112,5 miliarde de ruble, adică circa 1,3 miliarde de dolari, dacă vrea să se întoarcă după război, a transmis fostul său partener rus, Avtovaz. Condiția este un semn că firmele străine care doresc să revină pe piață s-ar putea confrunta cu cerințe mari de compensare, scrie Business Insider.
UPDATE Întrebat despre Articolul 5 al Alianței Nord-Atlantice, într-un moment în care a apărut proiectul instalării de trupe europene în Ucraina pentru a asigura o pace care rămâne de încheiat, Donald Trump a răspuns 'îl susțin' adăugând: 'Nu cred că vom avea motiv să recurgem la asta'. Președintele american a declarat miercuri că europenii, nu Statele Unite, trebuie să furnizeze Ucrainei garanții de securitate, în cadrul unui plan de soluționare a conflictului cu Rusia, și a transmis Kievului că 'poate să uite' de aderarea la NATO, notează AFP.
UPDATE Liderul nord-coreean Kim Jong-un a supervizat un test de lansare a rachetelor strategice de croazieră și a ordonat pregătirea completă pentru utilizarea capacităților de atac nuclear, considerând aceasta cea mai eficientă metodă de apărare a țării, a raportat vineri presa de stat, citată de Reuters.
UPDATE Președintele american, Donald Trump, a spus că are „mult respect” pentru președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în ajunul discuțiilor lor de la Casa Albă. Întrebat de BBC dacă și-ar cere scuze pentru că l-a numit recent „dictator”, el a spus că ”nu-i vine să creadă că a spus asta”. El l-a mai numit pe Zelenski „foarte curajos”. Trump a purtat convorbiri cu premierul britanic, Sir Keir Starmer, despre încheierea războiului dintre Ucraina și Rusia și și-a exprimat speranța că va avea o „întâlnire benefică” cu Zelenski vineri. Liderul american a adăugat că eforturile de a ajunge la pace „se derulează destul de repede”, scrie Rador.
UPDATE Potrivit fostului președinte al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, Ucraina nu este pregătită pentru aderarea deplină la Uniunea Europeană și ar trebui să primească în schimb o ofertă limitată. Într-un interviu acordat Euronews, Juncker a avertizat că UE trebuie să fie „foarte precaută” în admiterea de noi membri, relatează Rador.
UPDATE Reprezentanții a 18 țări europene se vor reuni la Londra pentru a discuta, printre altele, despre un acord de pace pentru Ucraina, a declarat Premierul britanic, Keir Starmer, în timpul unei conferințe de presă comune cu Trump la Casa Albă pe 27 februarie. Acest lucru a fost raportat de Interfax-Ucraina cu referire la mass-media străine. Starmer a spus că ar trebui să fie un acord „care va fi puternic”. „Și astăzi am vorbit despre acord, că va fi un acord pe termen lung și, pe baza acestuia, echipele noastre vor examina acum în detaliu”, a adăugat Starmer, referindu-se la conținutul discuțiilor sale cu Trump, notează Libertatea Cuvântului.
UPDATE Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat, joi, că Statele Unite şi Regatul Unit vor încheia un „acord comercial foarte bun” care ar putea permite guvernului britanic să evite noile taxe vamale, relatează AFP, citată de Agerpres.
UPDATE În ziua sa inaugurală, președintele Donald Trump a salutat dorința de pace a liderului ucrainean Volodimir Zelenski și a dezaprobat refuzul conducătorului rus Vladimir Putin de a pune capăt atacului său asupra națiunii vecine pașnice. Dar acum, totul s-a schimbat, iar doi economiști americani de renume de la Universitatea Yale, îl fac praf pe Trump, afirmând că el a revenit la încrederea în ”diavolul” Putin. Este clar că președintele SUA e depășit de situație, neștiind planul ascuns al liderului de la Kremlin.În timp ce Putin pune la dispoziție oportunități de afaceri pentru firmele americane din Rusia, ca parte a negocierilor sale cu SUA cu privire la Ucraina, Trump pare să fie dornic să încheie o înțelegere. Ceea ce știu directorii executivi ai marilor companii americane, dar acest lucru este ratat de Trump, este faptul că oferta vagă a lui Putin este mult mai puțin decât se vede în realitate, potrivit unei analize din The Time, notează Ziare.com. Nicio companie americană nu este dornică să se întoarcă. Rusia este o economie în ”explozie”, cu infrastructură deteriorată și lacune imposibile în lanțul de aprovizionare. Este un loc periculos și nesigur pentru a face afaceri, susțin economiștii.
UPDATE Președintele Vladimir Putin a avertizat joi “elitele occidentale” să nu încerce să saboteze o potențială apropiere între Rusia și Statele Unite afirmând că Moscova își va folosi diplomații și serviciile de informații pentru a contracara astfel de eforturi, scrie Reuters.
UPDATE Președintele american Donald Trump și premierul britanic Keir Starmer s-au întâlnit joi la Casa Albă pentru discuții cruciale despre politica SUA față de Ucraina. Întâlnirea a fost marcată de numeroase declarații controversate, scrie New York Times. În ceea ce privește poziția lui Trump față de Vladimir Putin și viitorul conflictului din estul Europei, președintele Donald Trump pare să fi adoptat o atitudine nouă. Presa internațională a remarcat că președintele SUA nu a exprimat nicio urmă de scepticism față de intențiile liderului de la Kremlin. Premierul britanic Keir Starmer a adoptat o poziție diferită, avertizând că orice acord de pace trebuie să fie unul corect și să nu recompenseze agresorul. Un alt moment tensionat a fost atunci când Trump a fost întrebat dacă SUA ar interveni în cazul unui atac asupra Marii Britanii de către Rusia. Premierul britanic a subliniat însă importanța relației transatlantice și a îndemnat SUA să rămână un sprijin în eforturile pentru pacea din Ucraina, scrie Libertatea.