Compensațiile la energie electrică vor fi incluse direct în facturi. Când vor fi acordate

sursa foto: NewsMaker

Compensațiile la energie electrică vor fi incluse direct în facturi. Când vor fi acordate

Toți consumatorii casnici vor beneficia de compensații la energia electrică, incluse direct în facturile pentru consumul din luna februarie curent. La 26 februarie, Cabinetul de miniștri a aprobat o hotărâre ce prevede implementarea acestei măsuri.

Olga Scripnic

Compensațiile la energia electrică vor acoperi diferența dintre prețul reglementat și prețul de referință, până la un maxim de 1,84 lei/kWh, pentru un consum lunar de până la 110 kWh pentru un loc de consum.

Totodată, ajutorul financiar va acoperi perioada de consum februarie-decembrie 2025. 

Furnizorii de energie vor efectua calcularea lunară a sumei compensate din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice pentru fiecare consumator casnic și în facturile emise, vor menționa costul total al energiei electrice furnizate, valoarea compensației acordate și suma finală pe care consumatorul trebuie să o achite după aplicarea acestei compensații. 

Autor: Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Pentru acele familii care deja au primit facturile, furnizorii vor face un recalcul și compensația va fi oferită în următoarea factură, subliniază ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Pentru cele 710.000 familii, care s-au înscris în sistemul de compensații și deja beneficiază de compensații sub formă monetară pentru încălzire, urmează să primească compensații pentru luna februarie și luna martie.

Următoarele compensații vor fi oferite începând cu ziua de 10 martie. 

Autor: Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale

Acordarea compensațiilor la energia electrică pentru toate gospodăriile casnice din R. Moldova se realizează în cadrul pachetului de sprijin financiar anunțat de Uniunea Europeană, pentru anul 2025.

Amintim că, la 4 februarie curent, Comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, a anunțat de la Chișinău că UE va mai acorda un pachet de sprijin pentru țara noastră, în valoare totală de 310 milioane de euro.

CONTEXT. Începând cu 1 ianuarie 2025, compania rusă „Gazprom” a întrerupt livrările de gaze naturale către „Moldovagaz”, deși există un contract valabil până în 2026.

Această acțiune a lăsat locuitorii din regiunea transnistreană fără acces la gaze, apă caldă și căldură.

În același timp, din cauza faptului că Centrala de la Cuciurgan, care a trecut la funcționarea pe cărbune, nu putea asigura suficientă energie electrică pentru întreaga regiune, au fost implementate măsuri de deconectare a consumatorilor casnici.

 La 3 ianuarie curent, tariful la energia electrică a fost majorat. Consumatorii contractați de Premier Energy achită 4,1 lei/kWh, iar cei asigurați cu electricitate de FEE Nord 4,68 - lei/kWh. Pentru consumatorii Termoelectrica, tariful este de 2.510 lei/Gcal, iar pentru consumatorii CET-Nord- 2.126 lei/Gcal.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.