Mazeiks s-a referit, în principal, la „dezinformare masivă”, răspândită prin intermediul rețelelor de socializare.
Astăzi, democrațiile din întreaga lume sunt în pericol... . Republica Moldova este un exemplu clar de interferență masivă în procesul electoral. Încercările fără precedent ale Rusiei și ale susținătorilor săi de a submina procesul democratic au pus sub semnul întrebării integritatea mai multor alegeri desfășurate anterior în țară. Acest lucru demonstrează că riscurile sunt reale și serioase. Cu toate acestea, autoritățile din R.Moldova au reușit să asigure legitimitatea alegerilor.
Autor: Janis Mazeiks, ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova
Mazeiks a menționat că, până la alegerile parlamentare din 2025, „trebuie analizate provocările majore, cum ar fi interferența străină nelegitimă, eforturile intense de dezinformare, manipularea alegătorilor și atacurile cibernetice care vizează procesele electorale”.
Aceste alegeri vor avea o importanță crucială. Poate părea un clișeu, dar R. Moldova se află, din nou, la o răscruce de drumuri. Asistăm la tot mai multe încercări de a incita la destabilizare, de a amplifica tensiunile și de a distorsiona opinia publică privind parcursul european al Moldovei, în principal prin dezinformare masivă, răspândită prin intermediul rețelelor de socializare. Rezultatul alegerilor va determina direcția de dezvoltare a țării pentru următorii ani. Este esențial ca următorul Parlament să fie ales democratic și să respecte principiile statului de drept. Fără acest fundament, integrarea Moldovei în Uniunea Europeană ar putea fi încetinită, oprită sau chiar inversată.
Autor: Janis Mazeiks, ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova
Oficialul a punctat că „alegerile libere și corecte necesită un mediu în care toate vocile să fie auzite, inclusiv cele incomode”.
Acesta este motivul pentru care activitatea mass-mediei este atât de importantă. Democrația prosperă prin dezbateri deschise. De aceea, este esențial să oferim cuvântul și celor care nu sunt de aceeași părere. Nu pentru a fi de acord cu ei, ci pentru a le adresa întrebări, inclusiv cele pe care au preferat să le evite.
Autor: Janis Mazeiks, ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova
„Contestarea narațiunilor, tragerea la răspundere a politicienilor și expunerea adevărului reprezintă coloana vertebrală a unei democrații puternice”, a conchis Janis Mazeiks.
Menționăm că, la Forumul Electoral de pe 19 februarie, directorul executiv al asociației „Promo-LEX”, Ion Manole, a menționat că lupta între forțele politice este tot mai crâncenă, iar atacurile împotriva jurnaliștilor și a societății civile, în creștere.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.